Vizsgálat indul a tranzakciós illeték áthárítása ügyében


 • Top Céginfó
  jan 06, 2013

  A jogszabály szerint a tranzakciós illeték általános mértéke 2 ezrelék, a készpénzfelvételé pedig 3 ezrelék az év elejétől. Ha valaki pénzt vesz fel egy automatából, annak az illetéke 3 ezrelék, vagyis 100 ezer forint után 300 forint. A törvény szerint a pénzintézetek nem vezethet be új díjat csak a meglévőket módosíthatják, és nem változtathatnak a kamatszámítási módokon sem.

   

  Vizsgálat indul a tranzakciós illeték áthárítása ügyébenA pénzügyi jogok biztosa szerint valódi versenyhelyzetben nem fordulhatna elő, hogy a pénzintézetek a társadalmi közteherviselésből eredő pluszköltségeiket ügyfeleikkel fizettetik meg.
  Doubravszky György vizsgálatot indít a bankolási költségek ügyében.

      Doubravszky György egyúttal közölte: vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a magyarországi bankolási költségek hogyan viszonyulnak az európai országokban az ügyfelek által fizetendő költségekhez.

      Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a hirado.hu tudósítása szerint azt mondta, hogy a bankok többsége ügyfeleivel fizetteti meg a tranzakciós adót, mert a bankszektor három éve veszteségesen működik, és az ez idő alatt képződött hiány nem teszi lehetővé, hogy a bankok további terhet vállaljanak magukra. A főtitkár szerint az ország körülbelül negyven bankja élethalálharcot vív egymással, a verseny így évek óta nagyon erős, ami azt eredményezi, hogy bizonyos bankok kivárnak az emeléssel, illetve amelyik el tudja viselni, az nem teljes mértékben hárítja át az új terhet.

      A pénzügyi jogok biztosa felhívta a figyelmet arra, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) 2012. november 13-án kiadott, a tranzakciós illetékre vonatkozó állásfoglalása szerint a pénzügyi intézmények nem vezethetnek be új díjat vagy költséget egyoldalú, kedvezőtlen szerződésmódosítás során.

   

  A jogszabály szerint a tranzakciós illeték általános mértéke 2 ezrelék, a készpénzfelvételé pedig 3 ezrelék az év elejétől.
  Ha valaki pénzt vesz fel egy automatából, annak az illetéke 3 ezrelék, vagyis 100 ezer forint után 300 forint.
  A közös - például házastársi - tulajdonú számlák közti pénzmozgás után nem kell illetéket fizetni.
   

  A számlaszerződés teljes időtartamára kizárólag olyan díjat vagy költséget lehet tehát érvényesíteni, amely az eredetileg megkötött ügyfélszerződésben (s az azt kiegészítő üzletszabályzatban, általános szerződési feltételekben, hirdetményben) a felek felsoroltak, rögzítettek.

      A törvény a már meglévő (a számlaszerződések megkötésekor rögzített) díjak vagy költségek esetében pedig megtiltja, hogy a hitelintézet úgy módosítsa egyoldalúan, az ügyfél számára kedvezőtlenül a számlaszerződést, hogy ennek során megváltoztatja a számlaszerződésben (ideértve a szerződés részét képező minden dokumentációt) szereplő számítási módot

      A pénzügyi jogok biztosa a www.penzbiztos.hu honlapon várja a banki tranzakciós illeték áthárításával kapcsolatos fogyasztói észrevételeket.

   

  Törvény korlátozza az egyoldalú szerződésmódosítást a banki számlaszerződéseknél
   

  A törvény szerint a pénzintézetek nem vezethet be új díjat csak a meglévőket módosíthatják, és nem változtathatnak a kamatszámítási módokon sem.

  A törvény másrészt a már meglévő (a számlaszerződések megkötésekor rögzített) díjak vagy költségek esetében azt is megtiltja, hogy a hitelintézet úgy módosítsa egyoldalúan, az ügyfél számára kedvezőtlenül a számlaszerződést, hogy annak során megváltoztatja a számlaszerződésben (ideértve a szerződés részét képező minden dokumentációt) szereplő számítási módot.

   

  Pénzügyi tranzakciós illetékkel kapcsolatos híreink:

  2013-01-07

   

  Forrás. mti, hirado.hu