A visszalépő pénztártagok a tagdíjkiegészítést és a reálhozamot nyár végéig felvehetik egy összegben


 • Top Céginfó
  jún 03, 2011

  Legkésőbb augusztus 31-ig megkapják a tagi kifizetéseket - a reálhozamot valamint a tagdíjkiegészítést - azok a volt magánpénztári tagok, akik visszaléptek az állami társadalombiztosítási rendszerbe.

  Akik május 31-ig nem rendelkeztek a nekik járó tagi kifizetésekről, azoknak a lakcímükre küldik el a pénzt. Az át nem vett összegeket a nyugdíjkasszáknak 30 napon belül, de legkésőbb 2011. november 20-ig át kell utalniuk a Nyugdíjbiztosítási Alapnak.

  A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező kormányrendelet a Magyar Közlöny május 31-i számában jelent meg.

  A magánpénztáraknak volt tagjaik vagyonát június 1. és 12. között kell a május 31-i állapot szerint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak átadniuk. Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese korábban azt mondta, arra számítanak, hogy a pénztárak nagy része már június 1-jén utal.

  A korábbi pénztártagoknak járó reálhozamot, amelyet a május 31-i árfolyamok alapján határoznak meg, július 20-ig igényelhetik vissza a nyugdíjkasszák az alapot kezelő Államadósság Kezelő Központól (ÁKK). Az ÁKK, ha az alapnak akkor nincs elég készpénze, a Kincstári Egységes Számláról igénybe vett áthidaló kölcsönből is fedezheti a reálhozam-kiutalást. Az állami nyugdíjbiztosítóhoz visszalépők 95-96 százaléka a korábbi információk szerint készpénzben szeretné a reálhozamot felvenni.

  A kormányrendelet szerint az alapnak 2 munkanapon belül át kell utalnia a visszaigényelt összeget a kassza pénzforgalmi számlájára, a pénztárnak pedig a jóváírást követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kifizetnie a tagi követeléseket a pénztártag nyilatkozatának megfelelően. (A visszalépők a tagdíjkiegészítést és a reálhozamot felvehetik egy összegben, átutaltathatják önkéntes nyugdíjpénztárba vagy kérhetik, hogy az összeget írják jóvá az állami nyugdíjbiztosítási alapban vezetendő egyéni számlájukon.)

  A május 31-ét követően azonosított tagdíjakat és azok hozamait a nyugdíjkasszák havonta, az adott hónapot követő hónap 8. napjáig igényelhetik vissza az alaptól, az összeget megérkezése után haladéktalanul jóvá kell írniuk az érintett pénztártag egyéni számláján.

  A magánnyugdíjpénztár a visszaléptetés során az eszközök átadásával és az átutalásokkal kapcsolatos tényleges banki, tőzsdei, elszámolóházi és postai költségeket a tagi követelésekkel szemben érvényesítheti. A kormányrendelet szerint a magánpénztáraknak az átadás előtt két munkanappal el kell küldeniük az átadandó eszközökre vonatkozó adatokat az ÁKK-nak. Az alap a vagyonát képező eszközöket 2011. május 31-re vonatkozóan - az értékesíthetőség szempontjait figyelembe véve - újraértékeli. A magánnyugdíjpénztáraknak a pénzeszközöket és pénzügyi eszközöket oly módon kell átadniuk, hogy azok felett az alap per-, teher-, igény- és mindenfajta korlátozástól mentes tulajdonjogot szerezzen - áll a határozatban.

  A Pénztárak Garancia Alapja a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak átadott, garanciális kifizetésekre fordítható pénzeszközeinek egy tagra jutó összegét az eszközátadást követő 15 napon belül közli a magánnyugdíjpénztárakkal - írja elő a kormányrendelet.

   

  Forrás: magyarorszag.hu