Vasárnapi zárva tartás - egyre többen támogatják


 • Top Céginfó
  nov 11, 2014

  Törvényjavaslat a boltok zárva tartásáról: kizárólag vasárnap és a munkaszüneti napon tiltaná meg az üzletek nyitva tartását, a többi esetben - így például szombaton - pedig időbeli korlátok közé szorítaná.

  vasárnapi zárva tartás.

  A KDNP november 6-án nyújtotta be a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. A törvényjavaslat kizárólag vasárnap és a munkaszüneti napon tiltaná meg az üzletek nyitva tartását, a többi esetben - így például szombaton - pedig időbeli korlátok közé szorítaná.

  Egy felmérés szerint 550 ezer emberről van szó, 75 százalékuk nő.
  Egy másik felmérés szerint a kereskedelemben, a kis- és közepes vállalkozásoknál dolgozók 90 százaléka nő.

  Budapesten 400 négyzetméter feletti üzletből 1272 van, míg 400 négyzetméter alattiból 18 300, jelentős foglalkoztatást biztosítva.

  A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség elnöksége támogatja a Keresztény Demokrata Néppártnak az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslatát.

  Álláspontjuk szerint a fogyasztás nem függ a nyitva tartástól, azt az igények és a jövedelmek határozzák meg.

   A nemzeti kereskedelmi szövetség álláspontja szerint a vásárlási szabadság sem sérül, mert időkorlát nélkül minden megvásárolható lesz a családi kereskedelmi üzletekben, továbbá a törvénytervezet előnyös a munkavállalók és munkáltatók szempontjából is, nem lesz kevesebb a munka, a munkahelyek megszűnése sem várható.

  A kis- és közepes vállalkozóknál a dolgozók mintegy 90 százaléka nő, így – a törvény elfogadása esetén – a vasárnap olyan pihenő nappá válik, amely biztosítja a családi együttlétet.

  Még folytatódik az egyeztetések a Kereszténydemokrata Néppárt szabad vasárnapról szóló kezdeményezéséről, amely december elejére, közepére nyerheti el végleges formáját.