Vasárnapi boltbezárás: elbocsátások; elégedetlen alkalmazottak, munkavállalók és vásárlók


 • Top Céginfó
  jún 23, 2015

  A kiskereskedelemben áprilisban, a vasárnapi boltzár bevezetése utáni első teljes hónapban több mint kétezerrel csökkent a létszám februárhoz képest. A nyári főszezonban sem ad felmentést a vasárnapi zárva tartás alól a balatoni régióban a gazdasági tárca.

  Vasárnapi boltbezárás: elbocsátások; elégedetlen alkalmazottak, munkavállalók és vásárlók

  A túlórák öt éve nem látott magasságokban járnak, miközben márciusban csak a részmunkaidősöknél mutatott ki visszaesést a KSH, áprilisban már a teljes munkaidősöknél is apadt a létszám, februárhoz képest több mint félezerrel - számol be a Magyar Nemzet.

  A vasárnapi boltzár mellett a különadók, a dohánykereskedelem elvesztése, az online kassza bevezetése, a reklámadó, vagy éppen a fuvarozással kapcsolatos regisztráció is lépésre késztette a cégeket.

  A fő gond az érdekvédő szerint az, hogy a kiskereskedelem 70 százalékánál, míg a nagy cégek már csaknem 40-45 százalékánál minimálbéren, illetve szakmunkás bérminimumon foglalkoztatják az alkalmazottakat, akik emiatt gyakran felmondanak, állást váltanak. Ezen a folyamaton rontott a vasárnapi boltzár.

  Sáling József hozzátette: a zárva tartás a kereskedelemben mintegy 100 ezer embert érintett, ők azok, akik vasárnap is dolgoztak. Nekik a pihenés önmagában kedvező dolog, de minden második alkalmazottnak, azaz 50 ezer embernek hiányzik a pénz, amit a vasárnapi munkavégzésért kaptak – tette hozzá. Külön gond a túlórák növekedése.

  A nyári főszezonban sem kapnak felmentést a balatoni boltosok. Korábban nem tapasztalt zsúfoltság szombatonként a balatoni üzletekben. Forrás: mno.hu