Változás-bejelentési kötelezettség a katás vállalkozások szünetelésekor


 • Top Céginfó
  aug 06, 2013

  A változás-bejelentési kötelezettség teljesítésének szabályai a katás vállalkozások szünetelése esetén

  Változás-bejelentési kötelezettség a katás vállalkozások szünetelésekoA kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény értelmében az adófizetési kötelezettség szüneteltetése esetén nem kell megfizetni a kisadózó után a tételes adót azon hónapokra vonatkozóan, amelyek egészében a kisadózó
   

  • táppénzben, baleseti táppénzben, terhességi-gyerekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díjban részesül,
  • katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona,
  • fogvatartott,
  • egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltette,

  kivéve, ha a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez [Katv. 8. § (9) bekezdés].

  Akkor sem kell megfizetni az adót azon hónapokra vonatkozóan, amelyben az első három eset valamelyikében feltüntetett állapot megszűnik, ha ez az állapot legalább 30 napig fennállt.

  A kisadózó vállalkozás a tárgyhónapot követő hónap 12-ig köteles bejelenteni a NAV-hoz azt, ha a tárgyhónapra vonatkozóan a fentiek szerint a kisadózó után nem keletkezik tételesadó-fizetési kötelezettsége.

  Ezen rendelkezés értelmében tehát nem elég egyszer – az adófizetési kötelezettség szünetelésére okot adó körülmény bekövetkezésekor – a bejelentést megtenni. Ha a fent említett állapot több hónapra áthúzódik, úgy a jogszabály értelmében a bejelentést minden hónapban meg kell tenni. Ellenkező esetben a tételes adót az adóhivatalnak elő kell írnia.
  Forrás: nav.gov.hu