Újabb negyedmilliárd forintot kaptak vissza a pénztártagok


 • Top Céginfó
  aug 09, 2013

  A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) korábbi vizsgálataiban érintett pénztárak és vagyonkezelőik közös döntése nyomán újabb, mintegy 257 millió forintnyi többletköltség került vissza az önkéntes pénztári tagok számlájára befektetéseik kapcsán.

      A felügyelet emlékeztetett: még 2010 második felében vizsgálták több nyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét, a felügyeleti fellépés nyomán négy magánnyugdíjpénztár tavalyig mintegy 5 milliárd forint indokolatlanul felszámított befektetési költséget írt jóvá több százezer volt és jelenlegi pénztártagnak.

  A vizsgálat megállapította, hogy a befektetési alapokon keresztül megvalósuló befektetések esetén a vagyonkezelői szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy nyugdíjpénztár - az Aegon, AXA, ING és OTP nyugdíjpénztárak - és vagyonkezelőik többször megsértették a jogszabályokat.

      A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elő, hogy mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket, miután azokat érvényesítették vagyonkezelőikkel szemben.

      Kiemelték, hogy a PSZÁF azóta is mindkét pénztári ágazatban figyelemmel kíséri a kormányrendeletek befektetési költségekre vonatkozó előírásait, és szükség esetén kezdeményezi a jogtalanul elvont összegek visszafizetését.

      Új és kedvező jelenség a felügyelet szerint, hogy a 2010-es vizsgálattal érintett pénztárak és vagyonkezelőik - most már túlnyomórészt az önkéntes ágazatnál - határozati kötelezés nélkül, vagy eleve saját kezdeményezésre döntöttek az indokolatlanul elvont vagyonkezelési költségek visszatérítéséről.

      Az egyik esetben a PSZÁF a vizsgálata során 125 millió forint többletköltség kifizetését állapította meg, az összeget a vagyonkezelő visszafizette az önkéntes pénztárnak, amely azt még a határozat meghozatala előtt jóváírta tagjai egyéni számláin.

  Egy másik pénztár vagyonkezelője saját döntése alapján 64,3 millió forintot térített vissza a pénztár önkéntes pénztári ágának és 20,7 millió forintot a magán-nyugdíjpénztári ágnak.

      Egy harmadik pénztár szintén saját belső vizsgálata nyomán 37,2 millió forint indokolatlan közvetett befektetési többletköltség - késedelmi kamattal növelt - visszautalását kezdeményezte vagyonkezelőjétől az önkéntes pénztári tagok számára.

  A negyedik esetben szintén a pénztár és a vagyonkezelő megállapodása alapján döntött a vagyonkezelő 30,4 millió forint visszatérítéséről, amit a pénztár a visszatérítés teljesítésének napjával jóváírt az önkéntes pénztári tagok egyéni számláján.
  Forrás: mti