Új egységes energiacímke kerül a mosógépekre, hűtőkre - minden háztartási eszközre


 • Top Céginfó
  már 18, 2011

  Újfajta energiacímke kerül a háztartási gépekre, az Európai Unióban kötelező szabályozás révén a vásárlók több és pontosabb információt kapnak a berendezésekről. 2010 decemberében már a hűtőgépek, a mosógépek és a mosogatógépek energiacímkéi módosultak.

   

  Új egységes energiacímke kerül a mosógépekre, hűtőkre - minden háztartási eszközre

  Az EU energiacímke célja, hogy pontos, felismerhető és összehasonlítható információval lássa el a fogyasztókat a háztartási készülékek energiafogyasztására, teljesítményére és egyéb lényeges tulajdonságaira vonatkozóan. Lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy azonosítsák egy adott termék tényleges energiahatékonyságát, és felbecsüljék a termék energiaköltség-csökkentési képességét.

  Új egységes energiacímke kerül a mosógépekre, hűtőkre - minden háztartási eszközre

  A címke egységes valamennyi termékre egy adott kategórián belül. A fogyasztók könnyen összehasonlíthatják egy adott kategória készülékeinek olyan tulajdonságait, mint az energia- illetve vízfogyasztás, avagy a teljesítmény. A címkén tartalmazott valamennyi információ az európai jogszabályokban körülírt vizsgálatokon alapul.

   

  A címke a termékeket eredetileg A > G-ig osztályozta, ahol az A legenergia-hatékonyabb, G pedig a legkevésbé energia-hatékony osztály. A nemrégiben módosított európai jogszabályok A+++ -ig terjedő osztályokat vezettek be, hogy igazodjanak a technológiai fejlődéshez, és hogy további megkülönböztetést tegyenek lehetővé a termékek energiahatékonysága területén.

  A Nemzetközi Energiahatékonysági Nap (március 6.) alkalmából hívta fel a figyelmet a háztartásigép-gyártók szakmai szervezete, a CECED Magyarország Egyesülés arra, hogy idén már találkozhatunk a boltokban az új energiacímkével. Az elmúlt 15 év innovációjának köszönhetően ugyanis a már jól ismert címkén feltüntetett energiaosztályok elavulttá váltak: ma a boltokban kapható készülékek több, mint 90%-a az „A” vagy ennél magasabb energiaosztályba tartozik. Így a címke már nem nyújtott információt a vásárlóknak a kapható gépek közötti különbségekről, ezért volt szükség a megújítására.

  Első körben 2010 decemberében a hűtőgépek, a mosógépek és a mosogatógépek energiacímkéi módosultak. Újdonság, hogy tavaly decemberben energiacímkét kaptak a borhűtők és a televíziók is, ezek a berendezések eddig ugyanis nem rendelkeztek energiacímkével.

   

  Új egységes energiacímke kerül a mosógépekre, hűtőkre - minden háztartási eszközreAz új címke egységes és nyelv semleges lesz az egész Unióban, ami azt jelenti, hogy a feliratokat piktogramok helyettesítik a jövőben, ezekből tudhatjuk meg a készülékre vonatkozó legfontosabb információkat. Az energiahatékonyság minden készüléktípuson egységesen az éves fogyasztást tüneti majd fel, s az osztályok fölfelé A+++ -ig bővíthetők, ugyanakkor a címke megtartja a már jól ismert színes jelöléseket: a legkevésbé hatékony osztályt továbbra a piros csík, míg a leghatékonyabban a zöld csík jelöli.

  A kereskedő nem teheti rá az új címkét olyan termékre, amely már viseli a régi címkét. A terméket kísérő címke a szállító kizárólagos felelősségi körébe tartozik. A címke a termék forgalomba hozatalakor annak szerves részét képezi, és azt a kereskedő nem cserélheti le. A kereskedők a szállítók által szolgáltatott címkét kötelesek használni.

  A régi címkével korábban forgalomba hozott termék bármikor törvényesen kihelyezhetők és értékesíthetők, még a delegált rendeletek kihirdetésétől számított 12 hónapos határidő után is.

   

  www.nfh.hu