Ügyvédi irodát ellenőrzött a NAV


 • Top Céginfó
  júl 05, 2012

  ügyvédi irodát ellenőrzött a navA NAV Zala Megyei Adóigazgatósága egy megyei székhelyű ügyvédi irodánál, valamint ezzel párhuzamosan az irodát képviselő ügyvédnél is adóbevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzést végzett. A revízió jelentős összegű adóeltitkolást tárt fel, melynek következtében az adóhatóság büntető feljelentést tett adócsalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt az ügyvéd ellen.

   

  A bizonyítási eljárás során megkeresték az ügyvédi iroda banki folyószámláját vezető pénzintézetet, melynek tájékoztatása alapján a magánszemély folyószámláján több, az ügyvédi iroda tevékenységével összefüggő tételt találtak.

  Ezek vizsgálatakor az ellenőrzés megállapította, hogy a befizetések az ügyvédi iroda ügyfeleitől származó munkadíjak.

  Az iroda a magán folyószámlára befolyó tételekről bizonylatot nem állított ki, a pénzösszegeket sem bevételei között, sem adóbevallásában nem szerepeltette, így adót sem fizetett utánuk. Az EVA hatálya szerint adózó ügyvédi irodánál az eltitkolt bevételek után ebben az adónemben állapított meg adókülönbözetet az ellenőrzés.

   

  Az ügyvédi irodát képviselő ügyvéd ellen adóbevételt nagyobb mértékben csökkentő adócsalás bűntette, valamint magánokirat-hamisítás vétségének gyanúja miatt a regionális adó főigazgatóság büntető feljelentést tett, amely alapján a NAV pénzügyi nyomozói folytattak nyomozást és vádemelési javaslattal küldték meg az ügyészségnek.

   

  2012-07-05