További adóemelések várhatók Európában


 • Top Céginfó
  máj 03, 2013

  Folytatódik a jövedékiadó- és áfaemelési trend az Európai Unióban, s tendenciává vált a banki tranzakciós adó bevezetése is, így a fogyasztóknak további áremelkedésre, a cégeknek az adminisztratív terhek növekedésére kell készülniük. A válság hatására világszerte megfigyelhető a forgalmi adók emelkedése.
   

  A válság hatására világszerte megfigyelhető a forgalmi adók emelkedéseTavalyi és idei adózási tendenciává vált a banki tranzakciós adó: a tavalyi magyarországi és franciaországi bevezetést követően idén és jövőre 12 további uniós tagállam csatlakozhat a trendhez.

  A válság arra készteti a kormányokat, hogy fenntartható módon hozzák egyensúlyba a gazdaságot és serkentsék a növekedést is, ezért a közvetett adók további térnyerése várható világszerte és Európában. A kormányok igyekeznek növelni az adóbeszedés hatékonyságát és fokozzák az adócsalás és adóelkerülés elleni küzdelmet.

  A válság hatására világszerte megfigyelhető a forgalmi adók emelkedése, az Európai Unióban azonban különösen nagymértékű a növekedésük. 2008 és 2012 között a forgalmi adók EU-s átlaga 19,5 százalékról 21 százalékra változott.
  A trend pedig tovább folytatódik a tagállamokban: 2013-ban és 2014-ben Cipruson, Csehországban, Franciaországban, Finnországban, Lengyelországban, Olaszországban és Szlovéniában is emelkedik az áfa mértéke.
  Emellett a forgalmi adók köre is változik, számos kivétel szűnik meg az uniós tagállamokban - mutat rá az Ernst & Young Közvetett Adók 2013 című elemzése.

  A nemzetközi tanácsadó cég elemzése rámutat arra is, hogy a trend egyértelműen a fogyasztói árak növekedését jelenti majd, de az üzleti élet számára is jelentős kihívásokat tartogat.

  A cégeknek figyelniük kell arra, hogy a változtatásokhoz igazítsák a könyvelési és beszámolási folyamataikat, ami sokszor az informatikai és adminisztrációs terhek növekedését jelenti. A vállalatok helyzetét tovább nehezíti, hogy az ilyen változtatások sok hibalehetőséget hordoznak magukban, amelyek következtében akár komoly bírságokat is kiszabhatnak rájuk az adóhatóságok.

   A jövedéki adók szintje is jelentősen emelkedett Európában, habár világszinten csökkenés tapasztalható. Ez a folyamat folytatódik idén is, hiszen a legtöbb uniós tagállamban tovább emelkedik a dohánytermékek és az alkohol jövedéki adója

   

  2013-05-03
  Forrás: mti