Tovább csökken a cégek száma


 • Top Céginfó
  nov 25, 2014

  A magyar cégek száma tovább csökken, mivel egyre kevesebb céget alapítanak, és egyre több cég szűnik meg.
  Mintegy 548 ezer működő cég van a piacon, amelyből az első tíz hónapban 35,7 ezer szűnt meg, emellett viszont 25 ezer új vállalkozást alapítottak.

  egyre több cég szűnik meg

      Tavaly a cégek 6,46 százalékát törölték, míg az idén már két hónappal az év vége előtt az 6,53 százalékát. A szolgáltató úgy véli, amennyiben a tendencia folytatódik, akkor 2014-re 7,8 százalék körüli érték várható.

      Az idei várható éves cégalapítási index ezzel szemben feltehetően mintegy 0,6 százalékponttal kisebb lesz a tavalyi 6,13 százaléknál.
      Megyei vonatkozásban 2014 első tíz hónapjában Pest megyében a legstabilabb a cégvilág, a vállalkozások csupán 4,81 százalékát törölték, továbbá az elemzés rámutat arra, hogy a fővárosban tevékenykedik a legtöbb vállalat, és arányaiban is itt a leggyakoribb a cégalapítás.

      A cégek számának csökkenése nem probléma, amennyiben a stabilan működő és megbízható vállalkozások maradnak talpon.
      Az adósságokat felhalmozó tisztviselőknek már nem olyan egyszerű új vállalkozást alapítaniuk, mint régen, ezért a csökkenés hosszú távon akár egy stabilabb cégvilághoz vezethet.

      A kizárólag 100 millió forint árbevétel feletti cégeket alapul véve például a 2014-re várható éves cégtörlési index értéke csupán 0,48 százalék, ami jóval kevesebb mint az összes cégre vonatkozó 7,8 százalék. Forrás: mti