Tömegesen mennek külföldre dolgozni a szlovákok


 • Top Céginfó
  szep 06, 2013

  Tömegesen mennek dolgozni külföldre a szlovákok. A hivatalos kimutatás szerint az idei első félévben majdnem 39 ezren távoztak külföldre, ami éves összehasonlításban 17 százalékos növekedés. Döntően Csehországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában találnak jól fizetett állásokat. Ausztriában és Nagy-Britanniában például több mint 2200 euró az átlagbér, tehát többszöröse a szlovákiainak.

  Tömegesen mennek külföldre dolgozni a szlovákok

      Rastislav Machunka, a munkaadói szervezetek szövetségének főnöke a lapban azt állítja, hogy Szlovákia már most is a szakemberek és a jól képzett alkalmazottak hiányával küzd. Ezek a szlovák állampolgárok döntően Csehországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában találnak jól fizetett állásokat.

      Annak, hogy jelenleg már több mint 136 ezer szlovák állampolgár dolgozik tartósan külföldön, elsősorban a magas munkanélküliség az oka - vélekedett Vladimír Baláz, a Szlovák Tudományos Akadémia elemzője.

      Rámutatott, hogy a Nyugatra távozó szlovákok nemcsak jó munkát, hanem a szlovákiainál jóval magasabb fizetést is kapnak. A szomszédos Csehországban például az átlagfizetés 993 euró, ami 171,7 euróval magasabb, mint Szlovákiában.
  Ausztriában és Nagy-Britanniában több mint 2200 euró az átlagbér, tehát többszöröse a szlovákiainak.

      A statisztikai adatok szerint a külföldre távozó és ott tartósan munkát találó szlovák állampolgárok száma az utóbbi években folyamatosan emelkedik. Míg 2010-ben 122,2 ezren dolgoztak tartósan külföldön, az idei év közepén ez a szám az átmeneti csökkenés után gyorsan 136,3 ezerre emelkedett.
  Forrás: mti