Több százmilliós adóhiány egy neves plasztikai sebésznél


 • Top Céginfó
  nov 18, 2013

  Egy országosan ismert plasztikai sebésznél tartott házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mert a gyanú szerint több százmilliós nagyságrendben titkolta el bevételeit. Az orvos a tetemes adóhiány megállapítása és megfizettetése mellett büntetőjogi következményekre is számíthat.

  Több százmilliós adóhiány egy neves plasztikai sebésznél

  Egy újabb plasztikai sebészről derült ki, hogy jelentős összegű bevételt titkolt el az adóhatóság elöl. A neves orvos a szépségiparban folytatott korábbi adatgyűjtés során vált gyanússá a NAV szakembereinek. Az adózatlan forintok nyomát kutatva a pénzügyi nyomozók és az adóellenőrök bírói engedéllyel, ügyész jelenlétében egyszerre hét helyszínen tartottak házkutatást – többek között a sebész lakásán és rendelőjében –,  iratokat foglaltak le és lementették a számítógépek adatait.

  Mint kiderült, a sebész csupán a tízezer forintos nagyságrendű konzultációs díjakat és néhány műtéti díjat rögzített a hivatalos számlázó programban, miközben kétszáznál is több páciense volt, köztük milliós műtéteket fizetők is.

  A NAV jelenleg több évre visszamenőleg ellenőrzi az orvos és cégének társasági adó, áfa-, és szja-bevallásait, vizsgálva a sebész vagyongyarapodását is.

  A házkutatás során nyert adatok feldolgozása – a páciensek adatainak védelme mellett – és az adócsalás mértékének megállapítása folyamatban van, de az már most látszik, hogy százmilliós nagyságrendű eltitkolt bevételről van szó. A várható adóhiány a hozzá kapcsolódó szankciókkal (adóbírsággal, késedelmi pótlékkal) együtt akár több százmillió forint is lehet.

  A Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság költségvetési csalás miatt büntető feljelentést tett a NAV illetékes bűnügyi igazgatóságánál.
  Forrás: nav.gov.hu