Több mint hetvenezer hamis árut foglaltak le


 • Top Céginfó
  júl 07, 2014

  Több mint hetvenezer hamisított árucikket foglaltak le az Európai Unió tagállamainak vámhatóságai. A hamisított termékek postán vagy futárral érkeztek a címzetthez. A hamis áruk - főleg napszemüveg, mobiltelefon, gyógyszer és autóalkatrész -  többsége a Távol-Keletről érkezett.

  Több mint hetvenezer hamis árut foglaltak le

      Az akció főleg a postán vagy futárral kézbesített, kis csomagokra összpontosított. A műveletet a görög vámhatóság és az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF hajtotta végre más tagállamok, Macedónia, Montenegró, Szerbia, Törökország és az Európai Bizottság szakembereinek bevonásával.

      A márciusi műveletben összesen 634 rajtaütést szerveztek, a hamis áruk többsége pedig a Távol-Keletről érkezett. A szakemberek lefoglaltak mobiltelefont, napszemüveget, autóalkatrészeket, valamint gyógyszereket is.
   
     "Ezek a hamisítványok veszélyt jelenthetnek az európai fogyasztókra, mert többnyire nem az uniós egészségügyi és fogyasztóvédelmi előírások betartásával készülnek" - áll a brüsszeli testület közleményében.
    
    A bizottság arra is felhívja a figyelmet, hogy a magánvállalatok együttműködése is kulcsfontosságú a hamisítványok kiszűréséhez; azt ugyanis, hogy egy termék hamis-e, csak az eredeti gyártója, pontosabban az eredeti termék jogtulajdonosa állapíthatja meg.

  Az ERMIS-akcióban 210 olyan csomagot fogtak el, amelyek esetében az eredeti jogtulajdonos nem működött együtt a hatóságokkal, így a gyanús termékeket nem lehetett hivatalosan hamisnak nyilvánítani.