Több mint egymillió PayPass kártya van már Magyarországon


 • Top Céginfó
  aug 18, 2013

  A Magyarországon forgalomban lévő egyérintéses MasterCard bankkártyák  száma átlépte az egymillió darabos határt. Ma már minden nyolcadik forgalomban lévő lakossági plasztikkal lehet a terminálhoz érintéssel fizetni. A  MasterCard PayPass és Maestro PayPass bankkártyák 2009-ben jelentek meg Magyarországon.

   

  Több mint egymillió PayPass kártya van már Magyarországon

      A MasterCard kártyatársaság kimutatásai szerint a PayPass kártyákon jelenleg minden hatodik tranzakció a kártya terminálhoz érintésével történik (a kártyát birtokosa nem adja át a pénztárosnak és a plasztikot nem húzzák le a terminálon).
      "Látható, hogy az ilyen típusú kártyával rendelkezők érzik a gyors, kényelmes és biztonságos fizetés előnyét" - idézi a közlemény Hemberger Andrást, a MasterCard Europe igazgatóját.

      Tavaly összesen volt 2 millió 62 655 tranzakció történt a PayPass kártyákon. Fontos ugyanakkor, hogy tavaly, év vége óta megduplázódott a kártyaszám és az elfogadóhelyeken működő POS PayPass képes POS terminálok száma is jelentősen nőtt, 17 000 darabról mintegy 20 000-re, amivel párhuzamosan élénkült a kártyahasználat is. A tranzakciószám növekedés tehát közel sem arányos a kártyaszám növekedéssel, annál jóval gyorsabb.

      A Sziget rendezőinek tájékoztatása szerint az idei, eddig már megrendezett zenei fesztiválokon is jóval többen fizettek PayPass kártyával, mint tavaly. A VOLT Fesztiválon több mint 200 százalékos, míg a MasterCard Balaton Soundon ennél is nagyobb, közel 250 százalékos volt a növekedés az előző évi PayPass tranzakciószámhoz képest.

      A közlemény szerint a Sziget Fesztivál adatai még nem állnak rendelkezésre, azonban a helyszíni tapasztalatok azt mutatják, hogy Közép-Európa legnagyobb zenei eseményén is láthatóan népszerűbb volt a PayPass, mint egy éve.

      A MasterCard PayPass és Maestro PayPass bankkártyák 2009-ben jelentek meg Magyarországon, azóta 10 hazai kereskedelmi bank bocsát ki ilyen plasztikot, az elfogadóhelyek száma pedig napról napra nő. A MasterCard tájékoztatása szerint mára a hazai, kártyaelfogadást biztosító üzletek közül minden ötödikben elfogadják a PayPass kártyát is.