Több mint 7000 fiktív cég akadt fenn a NAV rostáján


 • Top Céginfó
  okt 16, 2012

  Több mint 7000 fiktív cég akadt fenn a NAV rostájánAz új adóhatósági szűrővizsgálatok célja a céglovagok kiszűrése, akik feltehetően csak azért alapítanának céget, hogy megcsapolják az államkasszát. Szeptember végéig 700 céglovag meg sem kezdhette működését, s több mint 6000 fiktív cégnek kell felhagynia „tevékenységével”.

   

   

  Az első vizsgálat az adóregisztrációs eljárás, amelyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azokat a cégeket vizsgálja, amelyek még nem kezdték meg működésüket, illetve amelyek vezetői változtak. Az új tulajdonosok és irányítók adózási előéletének vizsgálata után idén több mint 700 alapítás előtt álló cég adószám iránti kérelmét utasította el a NAV.

  A már működő cégek ugyanilyen vizsgálata után az adóhatóság csaknem 2300 cégnek küldött felszólító levelet. Közülük kétszázan a NAV kérésének nem tettek eleget, ezért adószámukat törölni kellett.

  Az adóregisztrációs eljárás végén adószámot kapott cégek következő szűrése a kockázatelemzési eljárás. A NAV eddig 26000 kérdőívet küldött ki a gazdálkodók személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeinek elemzése céljából.

  Csaknem 5000 esetben kezdeményezte az adóhatóság az adószám törlését vagy felfüggesztését azért, mert az adott cég vagy nem küldte vissza a kérdőívet, vagy nem volt megtalálható a bejelentett címen.
  A tulajdonosok és vezető tisztségviselők adózói múltjának elemzése, a kérdőívek eredményének értékelése, és az egyéb ellenőrzések alapján eddig több mint 1000 cég került fokozott adóhatósági felügyelet alá. Az esetek 90 százalékában ez havi bevallási kötelezettséget jelent.

  Hogy a kockázatelemzési eljárás eredményeként kiszűrt hatezer cég tulajdonosai, vezetői korábban mekkora kárt okozhattak a költségvetésnek, azt jól mutatja, hogy az érintettek korábban átlagosan három cégben voltak érdekeltek, átlagosan 16,1 millió forint adót nem fizettek be, és 31,5 millió forint értékű uniós beszerzést titkoltak el.

  E cégek több mint negyede egyébként ma már nem működik. Többségük fantomcég, vagy felszámolás alatt álló társaság.
  Az ellenőrzött cégeknél egyenként átlagosan 22,6 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg korábban a revizorok.

   

  2012-10-16

  Forrás: apeh.hu