A tíz legolcsóbb bankszámla 2013-ban


 • Top Céginfó
  szep 10, 2013

  Átlagosan több mint 40 százalékkal nő a legolcsóbb számlacsomagok havidíja a bankok szeptemberben kezdődő díjemelései miatt. Többségük a tranzakciós illeték augusztusi növekedésére reagál. A tranzakciós illeték augusztus elsejétől emelkedett meg: az átutalásoknál, a bankkártyás vásárlásoknál és a készpénzfelvételnél.

  Havi bankszámla költségek átlagos jövedelem és normál bankhasználat mellettA tíz legolcsóbb bankszámla havi átlagos költsége átlagos bankhasználat mellett 701 forintot tett ki, ez az érték október 25-re 987 forintra fog emelkedni, majd január végére valamivel 1000 forint fölé nő - idézi a közlemény Sándorfi Balázst, a bankmonitor.hu szakportál szakértőjét.
   

  Havi bankszámla költségek átlagos jövedelem és normál bankhasználat mellett

  Havi bankszámla költségek átlagos jövedelem és normál bankhasználat mellett

   

  Az elemzés szerint a legolcsóbb bankszámlák közötti költségkülönbségek a díjtételek emelkedésével párhuzamosan enyhén mérséklődnek. Míg júliusban a legjobb és a tizedik legolcsóbb bankszámla között éves szinten 7200 forint volt a különbség, addig januárban ez az eltérés 6000 forintra csökken, ami elsősorban a legolcsóbb bankszámlák átlag feletti drágulásának tudható be - vélekedett a szakértő.

  Az első tíz legjobb bankszámla átlagos éves költsége és a 40. legjobb bankszámla éves költsége közötti különbség 15 ezer forintról 17 ezer forint fölé nőtt, azaz egy év alatt a nettó átlagkereset tíz százalékát is meg lehet spórolni a helyes számlacsomag kiválasztásával - magyarázza a szakértő.

   

  A tranzakciós illeték augusztus elsejétől emelkedett meg: az átutalásoknál és a bankkártyás vásárlásoknál korábban érvényes 0,2 százalékos, illetve a készpénzfelvételre vonatkozó 0,3 százalékos adóterhek, 0,3 és 0,6 százalékra módosultak, továbbá a korábban egységesen hatezer forintos maximum is csak az átutalások és kártyás vásárlások esetében maradt érvényben, készpénzfelvétel esetében ezt eltörölték.

  Általános gyakorlat a bankok között, hogy több lépésben vezetik be díjváltozásaikat: van olyan pénzintézet, ahol szeptember eleje és január vége között háromszor módosul a díjszabás, ami miatt nehéz az optimális bankszámla kiválasztása a lakossági ügyfeleknek - olvasható a közleményben.

  Forrás: mti

     Kapcsolódó írás: