Tíz hitelintézetet bírságolt meg az MNB


 • Top Céginfó
  júl 14, 2014

  Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) 71,75 millió forint bírságot szabott ki 10 pénzügyi szervezetre, amelyek jogszerűtlenül emelték meg a fogyasztókat terhelő díjakat és költségeket. A legmagasabb, 47,5 millió forintos büntetést az AXA magyarországi fióktelepe kapta.

     

  A megbírságolt intézmények és a bírságok összege:

   

  Pénzügyi szervezet megnevezése

  Bírság összege

  AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe

  47 500 000 Ft

  Széchenyi István Hitelszövetkezet

  5 500 000 Ft

  BNP PARIBAS Magyarországi Fióktelepe

  3 500 000 Ft

  MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.

  3 000 000 Ft

  Szentesi Hitelszövetkezet

  3 000 000 Ft

  Commerzbank Zrt.

  2 500 000 Ft

  Magyar Vidék Hitelszövetkezet

  2 000 000 Ft

  Tiszántúli Első Hitelszövetkezet

  1 750 000 Ft

  EvoBank Zrt.

  1 500 000 Ft

  Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt.

  1 500 000 Ft

   

      Ugyanakkor 10 másik intézmény esetében a vizsgált időszakban vagy nem történt díjemelés, vagy annak végrehajtása megfelelt a jogszabályoknak.

  A következő intézmények esetében nem történt jogsértés:

  Magyar Cetelem Bank Zrt.
  Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt.
  Porsche Bank Hungaria Zrt.
  Sberbank Magyarország Zrt.
  Banif Plus Bank Zrt.
  KDB Bank Európa Zrt.
  Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.
  UniCredit Bank Hungary Zrt.
  Somogy Takarékszövetkezet
  Hatvan és Vidéke Takarékszövetkezet
   

   

  72 forintos bírság a bankoknak

      A jogszerűtlen módosítások miatt 35 pénzügyi szervezetre összesen közel 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki 2014 márciusában. Az akkori bírsággal érintett piaci szereplők eddig közel 3,12 milliárd forint jogsértően elvont díjat fizettek vissza mintegy nyolcszázezer magyarországi fogyasztónak.

      A jegybank az elmúlt időszakban - korábbi bejelentésének megfelelően - újabb pénzügyi szervezeteknél folytatott le fogyasztóvédelmi vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy az érintett piaci szereplők 2012. január 1-je és 2014. április 25-e között a jogszabályokkal összhangban változtattak-e egyoldalúan konstrukcióik díjain, jutalékain vagy költségein.

      A frissen feltárt jogsértésekkel kapcsolatban az MNB kifejti: egyes esetekben hiányzott a díjmódosításra lehetőséget adó, üzletszabályzatban vagy az általános szerződési feltételekben.

  Előfordult, hogy a kedvezőtlen szerződésmódosítást annak hatályba lépése előtt kevesebb mint 2 hónappal hirdették meg, illetve a kedvezőtlen szerződésmódosítás hatályba lépése előtt 2 hónappal nem tájékoztatták a fogyasztókat ingyenes felmondási jogukról.

  A jogsértések között volt, hogy a hitelintézetek elmulasztották közölni az ügyfelekkel a díjmódosítás okát, az egyoldalú kedvezőtlen szerződésmódosítás új díjfajta bevezetésével történt, vagy a korábbi "díjmentes, ingyenes, 0 forintos" tranzakciót tettek fizetővé, ami szintén új díj bevezetését jelenti, valamint megváltoztatták a díjszámítás módját.
    

    Az MNB a 10 megbírságolt pénzügyi szervezet közül 9 szolgáltatót kötelezett a jogsértően elvont díjtöbblet fogyasztóknak történő visszafizetésére. Egy esetben nem kötelezte az MNB visszafizetésre a szolgáltatót, mivel a vizsgálat időtartama alatt már igazoltan teljesítette a visszafizetést.
    
    Az egységes elvek szerint meghatározott bírságösszegeknél a jegybank ezúttal is figyelembe vette a jogsértés súlyát, fogyasztókra gyakorolt hatását, gyakoriságát, a jogsértő díjak és tranzakciók számát, illetve az azokkal sújtott fogyasztói kör nagyságát is.

      A korábbi időszakhoz képest a több esetben alacsonyabb bírságtételek oka, hogy a jogsértések kisebb intézményekhez köthetők, amelyek részben inkább vállalati bankolással foglalkoznak, így egyenként kevesebb fogyasztót érintettek, akiktől kisebb mértékű díjat is vontak el jogszerűtlenül - olvasható a közleményben.