Termékbemutatósokat buktatott le az adóhivatal


 • Top Céginfó
  jún 16, 2013

  A NAV revizorai értesítés nélkül érkeztek egy telefonon termékbemutatókra invitáló cég irodaházba. Három fő kivételével - a húszból - mindenki azt mondta, hogy a „próbanapjukat” töltik éppen akkor és a mai az első munkanapjuk. Se munkaszerződés, se bejelentés, a kiszabható bírság 19 millió forint is lehet.

  Termékbemutatósokat buktatott le az adóhivatalA közérdekű bejelentés arról szólt, hogy a telefonon termékbemutatókra invitáló cég egy irodaházban rendszeresen, több alkalmazottat is bejelentés nélkül foglalkoztat.
  Az ellenőrök figyelmét felkeltette a manapság oly népszerű telemarketinggel is foglalkozó Kft., mely – mint a vizsgálat kezdetén kiderült – telephelyén telefonos ügyfélszolgálatot, úgynevezett „Call Centert” működtetett.

  Az adóhatóság emberei előzetes értesítés nélkül megjelentek a cég telephelyén, hogy a foglalkoztatottakkal kapcsolatos bejelentési kötelezettség teljesítését megvizsgálják. Az ellenőrök tömegével találtak bejelentés nélkül foglalkoztatott alkalmazottat.
  Az ellenőrzés időpontjában 20 fő végzett telefonos munkát, akik közül 3 fő kivételével mindenki azt mondta, hogy a „próbanapjukat” töltik éppen akkor, az ellenőrzés napja volt az első munkanapjuk, szerződésük még nincsen és a munkabérben sem állapodtak meg.

  Az ellenőrök az adóhatósági nyilvántartásból megállapították, hogy a társaság a foglalkoztatottakkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségének kizárólag 1 fő esetében tett eleget, a többi 19 munkavállalót bejelentés nélkül foglalkoztatta.

  A törvény szerinti mulasztási bírság felső határa a foglalkoztatottakkal kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén - be nem jelentett alkalmazottanként - 1 millió forint.

  Ezek alapján a társaság akár 19 millió forint mulasztási bírság kiszabására is számíthat.
   

   

  2013-06-12
  Forrás: apeh