Társasági adó, számviteli beszámoló határidő: 2015. május 31. (június 1.)


 • Top Céginfó
  máj 28, 2015

  A számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdálkodóknak a számviteli beszámolójukat, a társaságiadó-alanyoknak a társaságiadó-kötelezettségükről kell bevallást benyújtani ill. a különbözetet befizetni.

  Társasági adó, számviteli beszámoló határidő: 2015. május 31. (június 1.)

  A számviteli törvény hatálya alá tartozó gazdálkodókat, illetve a társaságiadó-alanyokat érintő fontos határidő közeleg.
  Előbbieknek számviteli beszámolójukat kell közzétenni június 1-ig, utóbbiaknak a tavalyi társaságiadó-kötelezettségükről kell elszámolni.

  A kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknak általános esetben minden év május 31-ig elektronikus formában kell közzétenniük éves számviteli beszámolójukat. A nyilvános adatok nemcsak a piaci szereplőknek nyújtanak naprakész információkat üzleti partnereikről, hanem átláthatóbb piaci viszonyokat teremtenek, és védik a hitelezők érdekeit is. Mivel május 31. az idén hétvégére esik, a beszámolót a Kormányzati Portálon (www.magyarorszag.hu) keresztül június 1-ig kell feltölteni.

  Azokat a cégeket amelyek ezt elmulasztják, 500 ezer forintig terjedő bírsággal szankcionálja a NAV. Amennyiben a vállalkozás további 30 napon belül sem teljesíti közzétételi kötelezettségét, a mulasztási bírság 1 millió forinttal emelkedik, újabb 60 nap elteltével pedig a NAV felfüggesztés nélkül, hivatalból törli az adószámot és a cégbíróságnál kezdeményezi a cég megszüntetését.

  Az éves beszámoló nonprofit szervezetekre vonatkozó eltérő szabályaival kapcsolatban a NAV honlapján közzétett 13. számú információs füzet ide vonatkozó része nyújt segítséget.

  Május 31. (az idén június 1.) a társaságiadó-alanyok számára is fontos adózási határidő.
  Főszabály szerint eddig az időpontig kell benyújtani az előző évre vonatkozó társaságiadó-bevallást és megfizetni az adót.

  A határidő elmulasztása 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot von maga után. Egyes szervezeteknek (alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, egyházi jogi személy, lakásszövetkezet, önkéntes kölcsönös biztosítópénztár, a közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmény, az európai területi társulás és a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény) lehetőségük van arra, hogy amennyiben vállalkozási tevékenységből nem származott bevételük, vagy azzal kapcsolatban költséget, ráfordítást nem számoltak el, akkor a 1429-es társaságiadó-bevallást az azt helyettesítő TAONY jelű nyomtatványon tett nyilatkozattal váltsák ki. Forrás. nav.gov.hu