A SZÉP kártyával kapcsolatos tudnivalók a személyi jövedelemadóban


 • Top Céginfó
  júl 10, 2012

  szep kartyaSZÉP-kártyát a munkáltatónak kell igényelnie. A SZÉP-kártya utáni adót a munkáltatónak kell befizetnie, legkésőbb a juttatás átutalását követő hónap 12-ig. SZÉP-kártyát eddig a K&H Bank, az MKB Bank és az OTP Bank bocsátott ki. Az egyes kibocsátók SZÉP-kártyái között nincs lényegi különbség. Közeli hozzátartozók társkártyát kaphatnak. Az alszámlák között nem mozgathatók az összegek.

  A Széchenyi Pihenő Kártya a béren kívüli juttatások körébe tartozó olyan fizetési eszköz, mellyel a munkavállalónak a munkáltató által utalt támogatás terhére – az arra felhatalmazott szolgáltatóknál – szolgáltatások vásárolhatók. A kártya kibocsátásának, felhasználásának részletes szabályait az 55/2011 (IV.12.) Kormányrendelet tartalmazza.

   A kormányrendelet alapján béren kívüli juttatás ilyen elektronikus utalvány formájában kizárólag munkavállaló és közeli hozzátartozója részére adható, és az utalványra kizárólag az szja tv. 71. § c) pontjában meghatározott támogatások érkezhetnek.

   

   szép kártyaEz alapján tehát a SZÉP kártya 3 alszámlájára teljesíthető juttatás a munkáltató részére:

  - szálláshely alszámlára (több juttatótól származóan együttvéve legfeljebb 225 ezer forint),

  - vendéglátás alszámlára (több juttatótól együttvéve legfeljebb 150 ezer forint),

  - szabadidő és rekreáció alszámlára (több juttatótól együttvéve legfeljebb 75 ezer forint) támogatás utalható.

   

  Természetesen a kifizető dönthet úgy, hogy a jogszabályban meghatározott összeghatárt meghaladóan nyújt SZÉP kártya formájában juttatást a munkavállaló részére. Ebben az esetben a juttatás 450 ezer forintot meghaladó felettes része egyes meghatározott juttatásként lesz adóköteles, ami azt jelenti, hogy a felettes részre tekintettel a munkáltatónak 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie.

  Az egyes alszámlák terhére igénybe vehető szolgáltatások körét részletesen az említett kormányrendelet tartalmazza.

   

  szép kártya mkb bank Gyakori kérdés adózóink részéről, hogy az egyes alszámlákra utalt támogatások másik alszámlára átvezethetőek-e.

  A kormányrendelet alapján erre nincs lehetőség, az egyes alszámlákra utalt támogatások másik alszámlára nem utalhatók át, azokat kizárólag a munkáltató általi utalásban megjelölt alszámlán lehet nyilvántartani, és csak az alszámlának megfelelő szolgáltatás nyújtására lehet beváltani.

  Fontos azonban megemlíteni, hogy szálláshely szolgáltatás igénybevételére bármely alszámlára utalt támogatás felhasználható.

   

  Gyakran kérdezik adózóink, hogy a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja, illetve a munkáltatóhoz kirendelt munkavállaló is részesülhet-e a béren kívüli juttatások ezen formájában.

  A válasz igen, hiszen az szja törvény szerint munkavállalónak minősül a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja illetve a munkáltatóhoz a munka törvénykönyve alapján kirendelt munkavállaló is a béren kívüli juttatások vonatkozásában.

   

  otp szép kátyaSzintén gyakori kérdés adózóink részéről, hogy nyújtható-e szakszervezet által tagjának üdülési szolgáltatás révén juttatott jövedelem SZÉP kártya terhére. Mivel azonban a hatályos jogszabályok szerint SZÉP kártyával üdülési szolgáltatás csak munkavállaló és munkáltató közötti juttatás formájában valósulhat meg, így szakszervezeti tagnak ebben a formában üdülési szolgáltatás nem nyújtható.

   

  A SZÉP kártyával nyújtott támogatások a személyi jövedelemadóban béren kívüli juttatásnak minősülnek, ami azt jelenti, hogy az adó alapja a juttatás értékének 1,19-szerese, mely után a kifizetőt terhelő adó 16 százalék.

  A kifizetőt ezen felül az adóalap után 10 százalék egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség is terheli.

   

  Kapcsolódó írás:

  Mit válasszunk 2012-ben a cafeteria keretből, mi változott, mi maradt?

  Összefoglaló a SZÉP-kártyáról (1. rész)

  Összefoglaló a SZÉP-kártyáról (2. rész)

  SZÉP kártya

   

  2012-07-10

  Forrás: apeh