Szép-kártya: Még 200 ezer vendégéjszakát kell elkölteni


 • Top Céginfó
  már 31, 2014

  A SZÉP-kártyával lefoglalt üdülések átlagos értéke és hossza alapján csaknem kétszázezer vendégéjszakára lenne elegendő az az összeg, amit legkésőbb május végéig el kell költeniük a kártyabirtokosoknak.

      A szálláskereső oldal emlékeztetett: a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint március végén még 3,9 milliárd forint volt a SZÉP-kártyákon a 2012-ben utalt összegekből, amit az érvényben lévő szabályozás szerint az idén május 31-éig lehet felhasználni.

      A szallas.hu portál közleménye szerint a szoros határidő ellenére a SZÉP-kártya felhasználásának aránya 2014 első két hónapjában csökkent a tavalyi adatokhoz képest. Míg 2013-ban átlagosan a szállásfoglalások 23 százalékánál váltottak be SZÉP-kártyát, addig az idén januárban csak 16, februárban pedig 15 százalékban használták ezt a juttatást a kártyabirtokosok a Szallas.hu adatai szerint.

      Tavaly a legtöbb utalványt júliusban váltották be az utazni vágyók, de a SZÉP-kártya felhasználásának aránya az összes szállásfoglaláson belül májusban volt a legnagyobb, valószínűleg akkor is sokan hagyták az utolsó pillanatra a juttatások felhasználását.

      Az idén a húsvét, a tavaszi szünet és május elseje közel esik egymáshoz, erre a két-három hétre sokan terveznek pihenést, és már most keresgélni kell a szabad szálláshelyeket - figyelmeztet Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója a közlemény szerint.

      A szálláskereső oldal statisztikái szerint SZÉP-kártyával az átlagosnál többen foglalnak wellness-szállodákba. A nem utalvánnyal fizetőknek csak ötöde választott ilyen szálláshelyet, míg SZÉP-kártyával minden harmadik foglaláshoz tartozott wellnessprogram.

      A kártyabirtokosok tavaly egy-egy foglalásra átlagosan több mint ötvenezer forintot szántak, míg SZÉP-kártya nélkül csak átlagosan 37 ezer forintot költöttek a hazai utazók.

      A Szallas.hu-t havonta mintegy 1,5 millióan keresik meg. Az adatok a 2013-as teljes évre, valamint 2014 januárjára és februárjára vonatkozó foglalásokon alapulnak. A minta nem reprezentatív, de jól tükrözi a belföldi szállásokra vonatkozó online foglalási tendenciákat - áll a közleményben.