Százötvenezerig házhoz viszi a postás a reálhozamot


 • Top Céginfó
  jún 22, 2011

  A postás 100 ezer forintig viszi ki a lakcímre a nyugdíjpénztári reálhozamot, ennél nagyobb összeget a postán lehet átvenni. Legkésőbb augusztus végéig mindenki megkapja az őt megillető pénzt és a számlaértesítőt, az utóbbit azok is, akik nem részesülnek tagi kifizetésben.

  A tb-rendszerbe visszalépett pénztártagok a hozamgarantált tőke feletti összeget (reálhozam) és a tagdíj-kiegészítés összegét igényelhetik vissza a magán-nyugdíjpénztári vagyonból.

  A hozamgarantált tőke összegét a pénztárak a törvényben meghatározott módon számítják ki: a tag egyéni számláján jóváírt tagdíj és tagdíj-kiegészítés összegét felszorozzák a jóváírás hónapjára vonatkozó, KSH által közzétett inflációs rátával. Ezt követően a pénztár megvizsgálja, hogy az így kiszámított inflációval növelt tagdíj és tagdíj-kiegészítés összege (hozamgarantált tőke) kisebb vagy nagyobb, mint az egyéni számlán szereplő összeg.

  Ha a hozamgarantált tőke összege kisebb, akkor a különbözetet – a hozamgarantált tőke feletti összeget – kifizetik a volt pénztártag részére olyan módon, ahogy arról a pénztártag rendelkezett.

  A magán-nyugdíjpénztári tagok háromféle visszafizetési mód közül választhattak, ezek:

  - egy összegben való felvétel (lakcímre kiutalással, banki átutalással);

  - önkéntes nyugdíjpénztári számlára utalás; valamint

  - jóváírás a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben (tb-ben) létrejövő egyéni számlán.

  A pénztárak 2011 márciusában levélben keresték meg azokat a tagokat, akik még nem nyilatkoztak a tagi kifizetés igénybevételének módjáról, és kérték, hogy jelezzék, milyen módon szeretnének hozzájutni a felvehető összeghez.

  A volt magán-nyugdíjpénztári tagok május 31-ig tehettek nyilatkozatot, és adhatták meg az utaláshoz szükséges adatokat (lakcím, bankszámlaszám, önkéntes nyugdíjpénztár neve, adószám, tagi azonosító stb.).

  Postán kapja a hozamot, aki nem nyilatkozott

  Amennyiben a tag nem nyilatkozott, a magánnyugdíjpénztár a pénzét automatikusan a pénztári nyilvántartásban szereplő lakcímére utalja ki a Magyar Postán keresztül.

   

  A Posta a reálhozamok kézbesítési összeghatárát 150 ezer forintra emelte fel (korábban úgy volt, hogy 100 ezer forintig viszi házhoz a postás a hozamot), ezt meghaladó összeg esetén értesítést hagy a címzettnél, és a pénzt szeptember 16-ig vehetik át a címzettek.

   

  Mivel a pénztáraknak a tagi követelések értékét is át kellett utalniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak, a volt tagoknak járó reálhozamot és tagdíj-kiegészítést onnan kellett visszaigényelniük július 20-tól.

  A pénztáraknak a tagi kifizetéseket - a tag nyilatkozatának megfelelően - a visszaigényelt összeg jóváírását követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kell teljesíteniük.

  Vagyis, a volt magán-nyugdíjpénztári tagok legkésőbb 2011. augusztus végéig számíthatnak a kifizetésekre.

  A pénztárak a kiutalást követően elkészítik a tagokkal kapcsolatos elszámolásokat, majd rövid határidőn belül elküldik a számlaértesítőket, amelyekben a volt pénztártagok pontos információkat kapnak egyéni számlájukról és az őket megillető tagi kifizetés (hozamgarantált tőke feletti összeg, tagdíj-kiegészítés) összegéről is. A vonatkozó szabályok értelmében számlaértesítőt minden visszalépő tag kap legkésőbb augusztus 31-ig, az is, aki a kalkuláció alapján nem részesül tagi kifizetésben.

   

  Vagyis, a volt magán-nyugdíjpénztári tagok legkésőbb 2011. augusztus végéig számíthatnak a kifizetésekre.

  PSZÁF: van ahol nem képződött reálhozam

  A pénztárak a kiutalást követően elkészítik a tagokkal kapcsolatos elszámolásokat, majd rövid határidőn belül elküldik a számlaértesítőket, amelyekben a volt pénztártagok pontos információkat kapnak egyéni számlájukról és az őket megillető tagi kifizetés (hozamgarantált tőke feletti összeg, tagdíj-kiegészítés) összegéről is.

  A vonatkozó szabályok értelmében számlaértesítőt minden visszalépő tag kap legkésőbb augusztus 31-ig, az is, aki a kalkuláció alapján nem részesül tagi kifizetésben. A PSZÁF megjegyzi: vannak olyan magánnyugdíj-pénztárak, amelyeknek egyes portfólióiban nem képződött reálhozam, ezeknél az érintettek nem számíthatnak ilyen jellegű kifizetésre.

   

  Forrás: magyarorszag.hu