Súlyos következményei lehetnek a mulasztásnak


 • Top Céginfó
  szep 03, 2014

  A NAV kiemelt figyelemmel kíséri a kettős könyvvitelt vezető, cégjegyzékbe bejegyzett vállalkozások elektronikus beszámoló közzétételi kötelezettségének teljesítését.

   A NAV első alkalommal – akár 500.000 Ft-ig terjedő mulasztási bírság kiszabása mellett – 30 napos határidő tűzésével hívja fel a mulasztó cégek figyelmét kötelezettségük teljesítésére. Amennyiben az adózó a felhívás ellenére nem teljesít, a NAV ismét felszólítja, 60 napos határidő tűzésével és újabb, immár 1.000.000 Ft-ig terjedő mulasztási bírság kiszabásával. Ha az adózó továbbra sem tesz eleget kötelezettségének, a NAV az adószámát hivatalból törli és kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását. 

   Figyelem! A jogerősen törölt adószámú adózó gazdasági tevékenység folytatására nem jogosult.

  A beszámoló benyújtását követően célszerű, ha a beküldő ellenőrzi, hogy ügyfélkapujának értesítési tárhelyére megérkezett-e a visszaigazolás. Amennyiben a küldött beszámoló az e-beszamolo.kim.gov.hu honlapon (beszámoló keresés menüpont alatt) megtalálható, akkor az teljes bizonyossággal informatikailag is hibátlan küldést és tényleges közzétételt jelent. Forrás: nav.gov.hu