Sok eltiltott cégvezető újra vezető pozícióba került - idén ez már megváltozik


 • Top Céginfó
  már 06, 2012

  Sok eltiltott cégvezető újra vezető pozícióba került - idén ez már megváltozikAz adóhatóság 2009 óta 840 cég tisztségviselőjét tiltotta el tevékenységétől.
  Sokan azonban a tiltás ellenére nem hagytak fel tevékenységükkel, vezetők maradtak ugyanabban a cégben, illetve új vagy más vállalkozásban lettek irányítók.

  A NAV most ennek megszüntetésére törekszik a csődtörvény módosítása kapcsán, az adóregisztrációs eljárás bevezetésével.

  Az eltiltott tisztségviselők cégalapítását már a 2006. évi IV. törvény (Gt.) is szabályozta, de csak 2009-ben kezdődött meg a vezető tisztségviselők eltiltása a tevékenységtől. A törvényt 2009-ben szigorították, így egyebek között az a személy, aki a felszámolás alá került cég ki nem fizetett tartozásaiért jogerősen felelt, öt évig nem vállalhatott vezető tisztségviselői pozíciót más gazdasági társaságban.

  Az idén hatályba lépett új csődtörvény tovább szigorítja a feltételeket, és nehezíti a már eltiltott vezetők cégalapításait és azt, hogy más cégekben magas vezetői pozíciót vállaljanak.

  Az eddig eltiltott 840 cégvezetőből 147-en más cégben lettek vezetők, 182-en pedig új, frissen alapított vállalkozásban kerültek vezető pozícióba.

  Ráadásul az eltiltottak közel 7 százaléka, azaz 56 vezető ugyanabban a cégben maradt vezető, és 63-an ma is tulajdonosai ugyanannak a cégnek.

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2009 óta negyedévente átlagosan 120 tisztségviselőt kötelezett tevékenységének befejezésére. A legtöbb pozícióban maradt eltiltott vezető az építőiparban, a kis- és nagykereskedelemben tevékenykedik.

  Bár Budapesten működik a legtöbb vállalkozás, nem ott van a legtöbb pozícióban maradt eltiltott vezető: 30 százalékuk Heves, 22 százalékuk Fejér, 19-19 százalékuk pedig Baranya és Hajdú-Bihar megyében tevékenykedik, és csak egy fővárosi eltiltott tisztségviselő van. A hatóságok feltehetően ezekben a megyékben jártak el kevésbé szigorúan az eltiltott vezetőkkel kapcsolatban - állapítja meg az elemzés.

  Érdemes megvizsgálni, hogy az eltiltott tisztségviselők milyen más cégekben tulajdonosok vagy vezetők. Az árbevétel szerinti legnagyobb vállalkozás vezetője még másik 6 cégben is vezető vagy tulajdonos, és ezek mindegyike ellen van valamilyen jogi vagy bírósági eljárás, illetve a legtöbb közülük már évek óta nem adta le éves pénzügyi beszámolóját.


  Az idén hatályba lépett módosításokkal már nem lehet eltiltott vezetőként új céget alapítani
  .

  Eddig ugyanis csak nyilatkozni kellett arról, hogy nem áll a vezető eltiltás alatt, most azonban új cég alapításánál a NAV többek között ezt is ellenőrzi.

  Remélhetőleg ez az intézkedés megakadályozza, hogy a más cégeket bedöntő - sokszor csaló - vállalkozók tevékenységüket más vállalkozásokban folytathassák, és akár újabb kifizetetlen számlákat hagyjanak maguk után.

  Ennek ellenére nem árt résen lenni, és üzletkötés esetén a cég összes fellelhető adatát, korábbi cégkapcsolatait és jelenlegi érdekeltségeit megvizsgálni.

   

  Csődkockázati várakozások 2012-ben
  A hasonló profilú vállalatok körében a csődök számának várható alakulása 2012-ben az elmúlt évhez képest; 2012 januárjában a GKI Gazdaságkutató Zrt. 800 fős reprezentatív vállalati kutatást végzett az 5 fő feletti létszámú vállalkozások idei kilátásairól, a csődök valószínűségéről.

   

  2012-03-06

  Forrás: PartnerControl.hu elemzése szerint, mti