Soha ennyi cég nem szűnt még meg


 • Top Céginfó
  feb 21, 2015

  2015 januárban folytatódott a Magyarországon bejegyzett cégek számának visszaesése Az év első hónapjában rekordszámú cég szűnt meg.

  Soha ennyi cég nem szűnt még meg

  Idén az első hónapban 4214 cég szűnt meg Magyarországon. Ennyi társaságot még sohasem törölt a cégbíróság egyetlen hónap alatt.

   A gazdaság növekedése még nem érte el a mikro- és kisvállalkozások szintjét, ám ebben változást hozhatnak az újabb hitelprogramok.
      Az elmúlt egy évben lényegesen kevesebb új céget alapítottak, mint amennyi megszűnt.
     

  2015-ben új cégtörlési rekordra lehet számítani. A Magyar Nemzeti Banknak a napokban bejelentett, mhp+ elnevezésű hitelprogramja esélyt kínál a tendencia javítására, ám az állami szerepvállalás hosszú távon nem helyettesítheti az egészséges piaci hitelezést.

      Ugyanakkor a cégtörlések magas száma a cégvilág konszolidációját, megtisztulását is jelzi. A felszámolás útján megszűnő társaságok aránya - amelyek jelentős adósságot hagyhatnak maguk után, ami komoly veszélyforrás az egészséges cégek számára is - nem egészen 40 százalék, ez lényegesen alacsonyabb, mint tavaly.

  A cégtörlések többsége, 60 százaléka a tulajdonos által elindított végelszámolás vagy nem működő cégek kényszertörlése volt, vagyis olyan megszűnés, amelynek semleges a hatása a gazdaságra. Forrás: mti.hu