Rekord díjbevétel folyt be az útdíjból


 • Top Céginfó
  júl 11, 2014

  A 3,5 tonna feletti tehergépjárművek 2013. július elseje óta fizetnek a megtett úttal arányos úthasználati díjat Magyarországon. Várakozásokat felülmúló díjbevétel folyt be az első félévben. A befolyt útdíjat a közút fejlesztésére, korszerűsítésére fordítják.

   

  E-útdíj: A kilométerenként fizetendő díj az út jellegétől,
  a jármű tengelyszámától, továbbá a motorjának a környezetvédelmi besorolásától függ.
   

   A 3,5 tonna feletti tehergépjárművek 2013. július elseje óta fizetnek a megtett úttal arányos úthasználati díjat Magyarországon.

   

  A kéttengelyes kocsi a gyorsforgalmi úton 49,90, míg a főúton 21,23 forintért haladhat egy kilométert.
  A háromtengelyes teherautónál 70,02 és 36,75 forint, a négytengelyes kamionnál pedig 108,38, illetve 67,60 forint a tarifa.

   

  Az útdíj bevezetése hozzájárul a közúthálózat fenntartásához és fejlesztéséhez kapcsolódó finanszírozás korszerűsítéséhez, elősegíti az igazságosabb költségviselést, és megerősíti a vasút versenyhelyzetét.

  Rekord díjbevétel folyt be az útdíjból

  Az útdíj bevezetése rekordidő alatt ment végbe, hiszen pl. a német, osztrák, szlovák rendszerek esetében 1-3 év kellett az üzemkezdéshez.

  A rendszer kiépítése nemcsak gyors, hanem gazdaságos is volt: a 42 milliárdos költségvetési forrásból az ellenőrzés fejlesztésének költségeit beleértve kevesebb mint 36 milliárd forintot használtak fel.

  A rendszer nyitott: míg másutt egyetlen multinacionális vállalaton keresztül lehet bekapcsolódni a díjfizetésbe, Magyarországon piaci alapon jelenhetnek meg bevallási közreműködőként hazai kis- és középvállalkozások, flottakövető cégek.

  Az útdíjszedés üzembiztosan és zavarmentesen működik, már az első félévben a várakozásokat felülmúló díjbevétel folyt be belőle. Az idei év első hat hónapjára tervezett 75 milliárd forintos elvárás június 22-én teljesült, a végleges adat nagyon jó eséllyel meghaladja a 79 milliárd forintot is. Jelentős fejlemény, hogy tíz hazai regisztrált felhasználóból kilenc már fedélzeti eszközt használ.

  A szolgáltatások folyamatos fejlesztésével a megtett úttal arányos útdíjfizetés egyre jobban alkalmazkodik a felhasználók igényeihez. Az e-matricás és e-útdíjas ellenőrzési rendszerek megkezdett integrációja hamarosan még hatékonyabbá teszi az ellenőrzést.
   

  A magyar e-útdíj sikerét bizonyítja, hogy a hazai megoldások iránt egyre élénkülő nemzetközi érdeklődés tapasztalható.