A PSZÁF 21 millióra bírságolta a Volksbankot


 • Top Céginfó
  jún 14, 2013

  A PSZÁF 21 millió forintra bírságolta a Volksbankot, és több mint 230 millió forintot  visszafizettet a bankkal az ügyfeleknek, mert a felügyelet pénteken közzétett határozata szerint a pénzintézet jogsértően terhelte tovább a tranzakciós illetéket ügyfeleire.

  A PSZÁF 21 millióra bírságolta a VolksbankotA Magyarországi Volksbank Zrt.-nél (Volksbank) a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) hivatalból elvégzett vizsgálata megállapította: a bank 2013. március 2-tól "Könyvelési díj" elnevezéssel új díjat vezetett be 20, már meglévő számlacsomagja és 2 ugyanilyen bankkártyája esetében, a hitelintézet által elismerten a tranzakciós illeték áthárításának céljából.

  A hitelintézeti törvény rendelkezése szerint azonban új díjfajta bevezetésével a szerződés egyoldalúan nem módosítható. A módosításhoz a bank nem kérte az ügyfelek aktív hozzájárulását, csak annak hallgatólagos elfogadását vagy a szerződés felmondását tette lehetővé számukra.

  A Volksbank ezt megelőzően, 2013. február 11. és március 1. között - a "Könyvelési díj" életbe lépéséig - 20 számlacsomagjánál az ügyfelekre nézve hátrányosan módosította a szerződésekben foglalt díjszámítási módot is, úgy, hogy a korábbi fix összegű helyett százalékos mértékű (de meghatározott minimumdíjat is tartalmazó) metódust vezetett be. A számítási módszer egyoldalú megváltoztatását viszont szintén tiltja a hitelintézeti törvény.

  A történtek miatt a PSZÁF a jogsértő magatartás további folytatásának azonnali megtiltása mellett összesen 21 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Volksbankra.

  A PSZÁF egyúttal kötelezte a hitelintézetet: legkésőbb 2013. augusztus 15-ig fizesse vissza ügyfeleinek a tőlük "Könyvelési díj" jogcímen, illetve a díjszámítási mód megváltoztatásával a határozat kézhezvételéig jogszabálysértő módon beszedett díjak összegét. A hitelintézet a vizsgálat adatai szerint 2013. május elejéig összességében mintegy 233 millió forintnyi díjat szedett be jogszerűtlenül, így az intézménynek ezt az összeget kell visszatérítenie ügyfeleinek.

  Emlékeztetnek rá: a PSZÁF idén januárban rendkívüli adatszolgáltatás keretében kért információkat a hazai pénzforgalmi szolgáltatóktól arra vonatkozóan: a tranzakciós illetékről szóló jogszabály tavaly július végi kihirdetésétől fogva módosítottak-e szolgáltatási díjaikon, vezettek-e be új díjat, változtattak-e díjszámítási módszerükön, s mindezt mely megalapozó dokumentumok alapján végezték. Az első adatszolgáltatási válaszok alapján a PSZÁF márciusban fogyasztóvédelmi témavizsgálatot indított több pénzforgalmi szolgáltatónál.

  A hatóság e piaci szereplők esetében jelenleg is vizsgálja azok tranzakciós illeték bevezetésével kapcsolatos lépéseit. Az eljárások eredményét a PSZÁF - az eddigi gyakorlatának megfelelően - nyilvános határozataiban teszi közzé.
   

   

  2013-06-14
  Forrás: mti