Párhuzamos üzemeltették a pénztárgépeket az étteremben


 • Top Céginfó
  okt 29, 2014

  Két pénztárgépet üzemeltettek párhuzamosan: az egyik az online, a másik még a régi típusú nyugta kiállítására alkalmas. A gépből hiányzott az adómemória, a nyugtáról a NAV ellenőrző kód, AP szám. 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságra számíthat az éttermet üzemeltető cég.

  Párhuzamos üzemeltették a pénztárgépeket az étteremben

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi revizorai több olyan helyet is ellenőriztek a közelmúltban, ahol ugyan az új szabályozásnak megfelelő online pénztárgépet jól láthatóan helyezték el az üzletben, a vásárlóknak azonban csak nyugtának látszó blokkot adtak.

  Az egyik ilyen pénztárgép-trükkre egy forgalmas helyen működő étteremben figyeltek fel a revizorok. Az ellenőrök elvitelre rendeltek, de fizetéskor arra lettek figyelmesek, hogy a kiállított nyugta nem online pénztárgépből származik.

  A próbavásárlás ellenőrzésbe fordult, és már a helyszínen kiderült, hogy az étteremben az online pénztárgéppel párhuzamosan szabályos nyugta kibocsátására alkalmatlan régi típusú pénztárgépet is használnak. A régi típusú pénztárgépben adómemória nem volt, de az „álbizonylatot” több árulkodó jel is lebuktatta. A szabályos nyugtakibocsátás elmulasztása miatt 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságra számíthat a vállalkozó.

  A kapott „nyugtát” tüzetesebben megnézve a csalás viszonylag egyszerűen leleplezhető. A szabályos pénztárgépi nyugta a vásárlók érdekeit is védi, legfőbb jellemzője egy kilenc karakterből álló úgynevezett „AP szám”, de az online adatforgalmú pénztárgépek által nyomtatott nyugtán egy öt karaktert tartalmazó „NAV Ellenőrző kód” is található. Ezeken túl a bizonylatnak sorszámozottnak kell lennie, valamint tartalmaznia kell a kibocsátó adószámát, nevét, címét és a kiállítás keltét, továbbá az adót is tartalmazó ellenértéket. Ha ezek bármelyike hiányzik, a nyugta nem szabályos, a vásárló pedig biztos lehet benne, hogy a vendéglátós őt is megkárosítva teszi zsebre a bevételt.