A pályakezdők szenvedik el a legtöbb munkahelyi jogsértést


 • Top Céginfó
  júl 24, 2014

  A pályakezdők a legkiszolgáltatottabbak a munkahelyeken. Ők szenvedik el a legtöbb munkahelyi jogsértést.

  A pályakezdők szenvedik el a legtöbb munkahelyi jogsértést

  A Nemzeti Munkaügyi Hivatal elmúlt hetekben kiadott jelentései szerint a foglalkoztatók 58 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket, tízből nyolc munkáltató nem tartja be a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat, és a fiatalok számítanak az egyik legkiszolgáltatottabb csoportnak..

      A pályakezdők, megfelelő tájékozottság hiányában, az egyik legkiszolgáltatottabb csoportja a munkahelyi jogsértéseknek - szögezi le az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, a Fiatalok Ligája, a LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Tagozata, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata és a Munkástanácsok Ifjúsági Tagozata közös közleményében.

      A szakszervezetek felhívták a munkaügyi hatóság figyelmét, hogy érdemes lenne megfontolni a kiszabható bírságok emelését és más szankciók alkalmazását, különösen azokban az esetekben, amikor az elszenvedők pályakezdő fiatalok.

  Ehhez a munkaügyi ellenőrzésekre fordítandó összeg megemelése és az ellenőrzések számának növelése is elengedhetetlen - tették hozzá.
     
  Elfogadhatatlannak tartják, hogy a jelenség hosszabb távon is tendenciaként érvényesüljön, erősítve a fekete- és szürkegazdaságot, melynek következményei nem csak az érintett munkavállalókra, de az ország gazdaságának egészére is negatívan hatnak.

      Az érdekvédelmi szervezetek egyúttal felhívják a fiatalok figyelmét: amennyiben úgy érzik, hogy jogaikban sérelem éri őket, forduljanak a szakszervezetekhez. Forrás: mti