Ötvenezer forintot ad az állam a pénztárgépcseréhez


 • Top Céginfó
  már 29, 2013

  Ötvenezer forint támogatást ad az állam a pénztárgépek cseréjéhez akinek éves árbevétele nem éri el az 500 millió forintot. Továbbá csak az a vállalkozás kaphat támogatást, akinek nincsen adótartozása, nem foglalkoztat feketén alkalmazottat és nem áll csőd- vagy felszámolási eljárás alatt. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) minden kis- és középvállalkozásnak támogatást kér a pénztárgépek cseréjéhez.

  Ötvenezer forintot ad az állam a pénztárgépcseréhez
  A kormány a feketegazdaság magyarországi visszaszorítása céljából és annak érdekében, hogy a tisztességes vállalkozások számára nagyobb védettséget teremtsen, korábban már döntött arról, hogy a pénztárgépek cseréjét és azoknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online rendszeréhez való összekötését megvalósítja.

      A folyamat felgyorsítása érdekében idén februárban újabb döntés született. Ebben a munkában újabb lépés, újabb kormánydöntés született szerdán arról, hogy az érintett vállalkozói kör számára kompenzációt biztosít a kabinet az online összeköttetés megvalósításához.
  Ez történhet úgy, hogy a meglévő pénztárgépeket egészítik ki egy olyan technikai eszközzel, amely lehetővé teszi az adóhatóság online rendszerébe való bekötést, vagy egy régi pénztárgép esetén jelentheti azt, hogy új pénztárgépet szerez be a vállalkozó.

  Az érintett vállalkozók, vállalkozások száma eléri a 180 ezret, ezek részben a társasági adó alá eső és eva szerint adózó vállalkozások, illetve egyéni vállalkozók is vannak.

  A kompenzációt azok a vállalkozások, illetve egyéni vállalkozók kaphatják, amelyeknek az éves árbevétele nem ér el az 500 millió forintot, ezek a vállalkozók egyúttal nem rendelkezhetnek adótartozással, és nem állhatnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, és nem alkalmazhatnak feketén dolgozókat. A kormány arról is határozott, hogy az adózó vállalkozók esetében csak meghatározott számú pénztárgép cseréjét, maximum 5 pénztárgép bekötését támogatja a kormány.

  A támogatás igénylése úgy történik, hogy a vállalkozó kitölt egy egyszerű adatlapot, amiben a NAV felé jelzi, hogy a pénztárgépet kell cserélnie, és ehhez kéri az ötvenezer forintos támogatást. A NAV megvizsgálja az adatlapot, és kiad erről egy igazolást a vállalkozónak, ami egy kódszámot tartalmaz majd. Ezzel az igazolással a vállalkozó felkeresi a pénztárgépet értékesítő céget, és az igazolással vásárolja meg az új gépet, természetesen a gép ára és az igazoláson lévő összeg közötti különbséget kifizeti, és ezután a kereskedőnek kell majd valójában a támogatás folyósításáért a NAV-hoz fordulnia.

   A NAV megnézi, hogy a kódszámmal volt-e már eladás, és ha nem volt, akkor a NAV kiutalja a kereskedőnek támogatási összeget.

  Ilyen igényekkel 2013. október 31-ig lehet a NAV-hoz fordulni, és november 15-ig lehet majd a támogatási igényeket igénybe venni. A kormány azt szeretné, ha nagyjából a nyár folyamán megtörténne az átállás.
      A vállalkozó vagy egy szakszervizhez, vagy egy műszerészhez fordul, és átállítja a pénztárgépét, vagy a NAV központi rendszerén egy online technikai támogatással tudja majd a pénztárgépét üzembe helyezni.

  Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) minden kis- és középvállalkozásnak támogatást kér a pénztárgépek cseréjéhez. Az OKSZ azt szeretné, hogy a legkisebb vállalkozásoknál a pénztárgép vásárlásának, átalakításának teljes költségét térítse meg a költségvetés.

   

  2013-03-29
  Forrás: mti