Összeírják a könyvelőket


 • Top Céginfó
  aug 04, 2015

  Minőségi ellenőrzésnek kell alávetni magukat a könyvelőknek. A jövőben csak megbízható, regisztrált könyvelők végezhetik a vállalkozások könyvelését.

  Összeírják a könyvelőket

  Egy új felügyeleti rendszer regisztrálni fogja az összes, minőségi munkát ellátó számviteli szakembert, melynek célja, hogy aki a nyilvántartásban szerepel, minőség-ellenőrzésen essen át. Cél, hogy csak azok maradhassanak a regiszterben, akikről ténylegesen tudni, hogy jól végzik a munkájukat és a vállalkozók is megbízhatnak bennük.

  Magyarországon működő több mint 530 ezer mikro- és 25 ezer kisvállalkozást a könyvelők kapcsolják össze a költségvetés rendszerével.

  Egy kis-, még inkább egy középvállalkozásnak el kell érnie egy bizonyos nagyságot, hogy egyáltalán számoljon munkaviszonyban alkalmazott könyvelővel.

  A külső könyvelő legnagyobb problémája, hogy vállalkozói szinten nyújtja a szolgáltatást, egy bizonyos keret fölött azonban már nincs meg a mindennapi információja, és pusztán az iratok alapján sok mindent nem lehet eldönteni.

  Egy könyvelőnek tehát bele kell látnia egy vállalkozás működésébe ahhoz, hogy minőségi munkát tudjon végezni.

  De ki a jó könyvelő?

  A választ két oldalról érdemes megközelíteni, hiszen a könyvelő kétfelé szolgáltat: az ügyfélnek és a költségvetésnek.
  Ügyfelének, úgy, hogy általában nemcsak adózási, hanem társadalombiztosítási, munkaügyi kérdésekben is segít, és gyakran a szerződéseket is vele íratják meg, tehát teljes körű szolgáltatást nyújt.

  A kormányzati oldalról nézve a minőségi könyvelő iránt egészen mások az elvárások, hiszen az állam a minél magasabb költségvetési bevétel elérésében érdekelt. A kormány oldaláról is megvan a tehát a törekvés arra, hogy segítse a könyvelői munka minőségi javulását és felügyeletét, ezért egy olyan hatóság felállítását tervezik, mely képes lenne ellátni a pénzügyi ágazati szakmák feletti kontrollt.

  Jön a regiszter

  Aki majd ebben a nyilvántartásban szerepel minőség-ellenőrzésen esik át. bővebben a hirado.hu -n olvashat.