Okostelefon használatakor erre figyeljünk nyaralás előtt és alatt


 • Top Céginfó
  júl 23, 2015

  Nyaralóhelyeken könnyen bűnözők áldozatává válhatunk, ha okostelefonunk nincs megfelelő védelemmel ellátva. Az ingyenes hotspotok a szállásokon és a reptereken, internetkávézókban gyakran nem rendelkeznek megfelelő védelemmel.

  Okostelefon használatakor erre figyeljünk nyaralás előtt és alatt

  Ha az okostelefon vagy notebook nincs megfelelő védelemmel ellátva, a nyaralóhelyeken könnyen bűnözők áldozatává válhatunk.

  Eddy Willems, a G Data biztonsági szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az ingyenes hotspotok a szállásokon és a reptereken, illetve a számítógépek az internetkávézókban gyakran nem rendelkeznek megfelelő védelemmel. Ez lehetővé teszi a kiberbűnözők számára személyes adataink, kapcsolataink és jelszavaink megszerzését.

  Ezért az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnunk, ha nyaralásunk alatt is biztonságban szeretnénk maradni.

  Mielőtt elindulnánk:

  • Telepítsünk biztonsági szoftvert! Mobileszközeinken egy hatékony, teljes körű biztonsági megoldásra van szükségünk.

  • Frissítsük a szoftvert! Indulás előtt győződjünk meg róla, hogy a védelem naprakész. Ez segítséget nyújt azon biztonsági rések megszüntetéséhez, melyeken keresztül a bűnözők támadásokat indíthatnak adataink megszerzésére.

  • Aktiváljunk lopás elleni védelmet! Fel kell készülni arra az esetre is, ha eszközünk elveszne vagy ellopnák, tehát olyan biztonsági szoftverre van szükség, amely tartalmazza a lopás elleni védelmet is. Ez lehetővé teszi, hogy bemérjük az eszköz helyzetét, és távolról lezárjuk vagy az összes tárolt adatát töröljük. A notebookok esetében a merevlemez titkosítása a megoldás arra, hogy a tolvajoknak ne legyen esélyük elolvasni a tárolt adatokat.

  • Készítsünk biztonsági mentést adatainkról! Ezt mindenképpen tegyük meg egy külső tárolóeszközre, amit persze nem viszünk magunkkal.

  • Jegyezzük fel bankunk megfelelő telefonszámait, hogy a bankkártyánkat azonnal le tudjuk tiltani, ha eltűnne.

  Okostelefon használatakor erre figyeljünk nyaralás előtt és alatt

  Nyaralás közben:

  • Kerüljük el a nyilvános WLAN (WiFi) hálózatokat! A reptereken, pályaudvarokon, szállodákban kínált ingyenes hotspotokat lehetőség szerint ne használjuk, mert ezek nagyon gyakran nincsenek a megfelelő védelemmel ellátva. Ajánlott az UMTS (3G) kártyák használata, melyek biztonságosabb mobilos szörfözést garantálnak.

  • Vigyázzunk az internetkávézókban! A nyilvános számítógépek ritkán kapják meg a szükséges védelmet, úgyhogy online bankolást vagy vásárlást semmiképpen ne ezekről végezzünk, és persze ne töltsünk le rájuk semmilyen személyes adatot sem.

  • Ne hagyjunk esélyt a zsebtolvajoknak! Lehetőség szerint ne adjuk okostelefonunkat idegenek kezébe, használjunk inkább szelfibotot, ha magunkat szeretnénk megörökíteni egy képen.

  • Kapcsoljuk ki a vezeték nélküli hálózatok elérését! A WLAN-t, Bluetooth-t vagy NFC-t csak akkor kapcsoljuk be, ha igazán szükséges, mivel ezek nyitva hagyják az eszközöket a támadók számára.

  • Ne engedélyezzük az adatkapcsolatot! Ha már külföldön vagyunk, vagy akár a határ közelében is, tiltsuk le az adatroaming használatát, ugyanis rengeteg alkalmazás kéretlenül is küld és fogad adatokat, s ezzel jelentős adatforgalmat és roamingdíjat generálnak. Forrás: hirado.hu