Nyugtaellenőrzés a magánorvosoknál


 • Top Céginfó
  jún 19, 2014

   Vagyonosodási vizsgálat is lehet a vége annak, ha valaki bevallásaiban valótlan adatokat közöl. az adóhatóság összevetheti a bevallási adatokat, ingatlan nyilvántartással, gépjármű nyilvántartással is, továbbá a helyszíni ellenőrzések során pontos képet kap arról, hogy az adózó eltitkolt-e valamit.

   

  A vagyonosodási vizsgálat a személyi jövedelemadó bevallás utólagos ellenőrzésére, így elsősorban a rejtett vagyonok láthatóvá tételére szolgál.

  A revizorok elsődlegesen az adóbevallást vizsgálják, de hozzáférnek az ingatlan-nyilvántartáshoz, gépjármű-nyilvántartáshoz is.

  A tagi kölcsön nyilvántartás alapján is elindíthatják a vagyonosodási vizsgálatot.

  Az adóellenőrök elektronikusan a banki adatokhoz is azonnal hozzáférhetnek.

   

  A NAV kiemelt figyelmére a jövőben a magánorvosok is számíthatnak.

  Az Észak-magyarországi régióban magánpraxist működtető csaknem félezer orvos vállalkozó tavaly átlagosan 1-1,5 millió forint éves jövedelmet vallott. Ez meglehetősen alacsony összeg, hiszen többségük köztudottan jelentősebb ingó- és ingatlanvagyonnal rendelkezik.
  Számos magánorvos évekre visszamenőleg nem szerepeltetett eredményt az adóbevallásában, sőt egyesek tartósan veszteséges működésről adtak számot.

  Váratlanul érte az orvosokat, hogy a revizorok „próbaviziten” vizsgálták a nyugta- és számlaadást a magánrendelőkben és egyéb egészségügyi központokban, és többször előfordult, hogy a több ezer forintos díjakról semmilyen bizonylatot nem kaptak.

  A jövedelem eltitkolása miatt a költségvetésnek okozott kár megtérítésén túl több millió forint bírságot, valamint késedelmi pótlékot is kell fizetniük az ellenőrzéseken lebukott vállalkozóknak.

  Ha valaki még a NAV vizsgálata előtt önellenőrzéssel, akár évekre visszamenően módosítja tévesen benyújtott bevallásait, elkerülheti a súlyos szankciókat.