Novemberben ismét módosulhat a Munka törvénykönyve


 • Top Céginfó
  szep 25, 2015

  Várhatóan november végére kerül a parlament elé a munka törvénykönyvének (Mt) módosítása.

  Novemberben ismét módosulhat a Munka törvénykönyve

  A 2012-ben hatályba lépett új Mt még fiatal törvény, a jogalkotás nem állt meg.
  Az elmúlt évek tapasztalatai, problémái nyomán módosítani kell a törvényt.

  Az új Mt rendkívül kritikus pontja a munkavállalók egyéni jogainak szabályozása, de a kollektív jogokban is jelentős korlátozásokat tartalmaz – mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke.

      A kormány eredeti javaslatában egyebek mellett az szerepelt, hogy ne legyen felső korlátja a munkavállalók kártérítési felelősségének, míg a Mt-ben azt négy, a kollektív szerződésben nyolc havi bérben maximálták - fejtette ki.    
  Elmondta: a kutatásból kiderült, hogy a munkavállalók nem "vették annyira zokon" a Mt módosítását, mint azt a szakszervezet előtte elképzelte.
  A Liga elnöke szerint ennek több oka van, egyrészt kevés idő telt el a bevezetése óta, valamint sok helyen nem is alkalmazták az új Mt. lehetőségeit, vagy már korábban is ezeket a szabályokat alkalmazták.
  Sok körülmény együtt eredményezte azt, hogy a munkavállalók mintegy 20 százaléka élte meg kedvezőtlenül az új Mt bevezetését - mondta, hozzátéve, hogy emögött súlyos munkavállaló-ellenes trend húzódik. 

  Az új Mt. rugalmasabb keretet teremtett a vállalatok számára, miközben nem gyengültek a munkavállalók pozíciói, nem lett nagyobb a kiszolgáltatottság. Eredményesebbek lehettek a vállalatok mind a válságkezelés, mind a gazdasági növekedés területén, valamint valószínűleg hozzájárult az új munkahelyek teremtéséhez is.
  Munkáltatói oldalról a törvény néhány passzusa finomításra szorul, egyebek mellett a többségi köztulajdonú cégekre vonatkozó komoly szigorítások és kötöttségek. Vélekedése szerint el kellene törölni ezt a rendelkezést, mivel az állami vállalatok is a piacon működnek, a versenyszférabeli cégekkel azonos feltételek illetik meg őket – tette hozzá Rolek Ferenc.
  Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának tanszékvezetője, egyetemi docens hangsúlyozta: nehéz úgy törvényt alkotni, ha se a kormányzat, se a szakszervezetek, se a munkaadói oldal nem tud határozott elvárásokat megfogalmazni a kodifikációval szemben.    

  A VKF tárgyalások nyomán mindössze egy érdemleges kérdésben látszik, hogy a törvény "el van szúrva" - fogalmazott.
  Egyedül abban alakult ki konszenzus, hogy a köztulajdonú munkáltatóknál alkalmazott, az általánostól eltérített rendelkezéseket ki kell venni a törvényből - mondta.     Elmondta: a kutatás megdöbbentően alacsony szakszervezeti szervezettségi adatot mutatott, vélekedése szerint az unióban valószínűleg egyedülálló.
  Kiderült az is, hogy ambivalensen állnak hozzá a munkavállalók a kollektív munkajogi intézményekhez, a szakértő ennél egyértelműbb, pozitív hozzáállást várt.