Nagyobb nyereségre számítanak a vállalkozások


 • Top Céginfó
  ápr 29, 2013

  Nem változtak a kis- és közepes vállalatok vezetőinek következő egy évre vonatkozó árbevétel-várakozásai, míg az eredményvárakozások növekedést mutatnak az előző negyedévhez képest. A vállalkozások közel fele 0-6 százalék közötti bevételnövekedést tervez, 29 százalékuk pedig ennél is nagyobbat, míg csupán 22 százalékuk számol a cég árbevételének csökkenésével.

  Növekvő nyereségre számítanak a vállalkozásokA hazai vállalkozások átlagosan 3,9 százalékos árbevétel-növekedéssel és 1,7 százalékos eredménynövekedéssel számolnak a következő egy évben. 
  A vállalkozások közel fele - 49 százaléka - 0-6 százalék közötti bevételnövekedést tervez, 29 százalékuk pedig ennél is nagyobb árbevétel-növekedést valószínűsít, míg csupán 22 százalékuk számol a cég árbevételének csökkenésével.

  A különböző méretű cégek árbevétel-várakozásai jelentős eltérést mutatnak. A mikrovállalkozások a legoptimistábbak, átlagosan 5,3 százalékos árbevétel-növekedést valószínűsítenek, egyúttal egyedül náluk figyelhető meg az árbevétel-várakozások növekedése az előző negyedévhez képest.

  Ezzel szemben a kisvállalkozások és a középvállalkozások már harmadik negyedéve egyre kisebb mértékű - jelenleg 2,7 és 3 százalékos árbevétel- növekedésre számítnak.

  Az eredményvárakozások tekintetében a cégek többsége - 72 százalékuk -  növekedést prognosztizál. Ezen a területen is a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, ők 2,1 százalékos nyereségnövekedéssel számolnak, míg a közepes és kisvállalatok az átlagnál kisebb, 0,8, illetve 0,9 százalékos nyereségbővülést valószínűsítenek.

   Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője szerint a mikrovállalkozások optimizmusa feltehetően összefügg a fogyasztói bizalmi index legutóbbi, nagymértékű növekedésével, ami vélhetően az alacsony inflációnak és a 10 százalékos rezsicsökkentésnek köszönhető.

  A fogyasztás ugyan továbbra is stagnál, de a háztartások megtakarítási állománya növekedni tudott, ami a szakember szerint hozzájárulhat a fogyasztás növekedésének beindulásához.
   

  2013-14-29
  Forrás: mti