Módosultak a bankkártyás adófizetés lehetőségei


 • Top Céginfó
  ápr 09, 2012

  Némi változás a bankkártyával történő adófizetéssel kapcsolatban A pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett vállalkozó valamennyi adóra illetve az adóhatóság által nyilvántartott visszafizetendő költségvetési támogatásra használhatja bankkártyáját. Módosultak azonban a bankkártyás fizetés lehetőségei 2012. január 1-jétől a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók körében.

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kiemelten törekszik arra, hogy kényelmes és az adminisztrációs terheket csökkentő ügyfélkapcsolati megoldásokat nyújtó szolgáltatásokat biztosítson az adózók számára.

  A pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett adózó a bankkártya használatával adófizetést valamennyi, az állami adóhatóság hatáskörébe tartozó adóra, illetve az adóhatóság által nyilvántartott visszafizetendő költségvetési támogatásra teljesíthet.

  2012. január 1-jétől a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók körében szűkültek a bankkártyás fizetés lehetőségei azzal, hogy bankkártyával kizárólag:

  1. - a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál kezdeményezett eljárásokért fizetendő közigazgatási eljárási illetéket, igazgatási szolgáltatási díjat,
    
  2. - bírósági eljárási illetéket,
    
  3. - adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatáshoz kapcsolódó regisztrációs díjat,
    
  4. - egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó közteher-fizetési kötelezettséget, továbbá
    
  5. - amennyiben végrehajtás alatt állnak, a végrehajtói letéti számlára történő befizetést teljesíthetnek.

   

  A fentieken túl az állami adóhatóságnál lehetőség van az árverési vételár illetve vételár előleg bankkártya használatával történő megfizetésre is.

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke által kijelölt ügyfélszolgálatokon nyitvatartási idő alatt az adózó illetékességtől függetlenül teljesíthet bankkártyás adóbefizetést, melynek költségei az államot terhelik.

  A bankkártyával történő adófizetés során az ismert logókat viselő összes bankkártya elfogadott – függetlenül attól, hogy melyik bank bocsátotta ki -, mint például a Visa, Visa Electron, American Express, MasterCard, MasterCard Electronic, Maestro kártyák.


  2012-04-09

  Forrás: apeh