A mobiltelefonon tárolt adatok sokszor értékesebbek és mégsem védjük


 • Top Céginfó
  feb 22, 2014

  A mobilkészülék tulajdonosok többsége értékesebbnek tartja a készüléken tárolt adatait, mint magát a készüléket. A tárolt információ a kiberbűnözőknek éppen olyan értékesíthető árucikk, mint a zsebtolvajoknak maga a mobiltelefon. A statisztikák szerint az okostelefon tulajdonosoknak csak elenyésző hányada használ védelmi szoftvert készülékén.

      A mobiltelefonon tárolt adatok sokszor értékesebbek és mégsem védjük

  A felhasználók 56 százaléka számára jóval értékesebbek a mobil eszközén tárolt személyes adatok, mint maga a készülék. Ez már csak azért is komoly problémát jelenthet számukra, mivel a statisztikák szerint minden ötödik kibertámadás végződik a személyes adatok elvesztésével, melyeknek 61 százalékát sosem tudják visszaállítani.

      A kiberbűnözők által begyűjtött személyes adatokat nagy tételben el lehet adni, a banki hozzáférési adatokat csalásra lehet felhasználni, vagy váltságdíj ellenében visszaszolgáltatni, a rosszindulatú felhasználási lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.

      A személyes adatokat azonban egyszerűbb megvédeni az illetéktelen hozzáféréstől, mint magát a készüléket a lopástól, hiszen rendelkezésre állnak az ehhez szükséges szoftvereszközök.

      A statisztikák szerint a mobilkészülék tulajdonosoknak csak elenyésző hányada használ védelmi szoftvert készülékén, holott azok a védelem mellett az online banki szolgáltatásokhoz is biztonságos hozzáférést nyújtanak.

  A készülék ellopása esetén pedig blokkolni tudják az adatokhoz való hozzáférést és biztosítják azok visszanyerhetőségét.