Mikor használhatjuk mobilunkat, táblagépünket a repülőn?


 • Top Céginfó
  dec 11, 2013

   Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) módosította az okostelefonok, táblagépek és e-könyvolvasók, fedélzeti használatáról szóló iránymutatását. Az iránymutatás szerint a szóban forgó eszközöket „repülés” (jelátvitel nélküli) üzemmódban az utazás teljes időtartama alatt (a gurulást, a felszállást és a leszállást is beleértve) biztonsági kockázat nélkül bekapcsolva lehet tartani.

  Az EU kiterjeszti a repülőgépeken mobiltelefonok, táblagépek használatát

  Emellett Siim Kallas, az Európai Unió közlekedéspolitikai biztosa felkérte az EASA-t, hogy gyorsítsák fel a jelátviteli üzemmódban működtetett elektronikus eszközök fedélzeti használatának biztonsági felülvizsgálatát is, hogy várhatóan 2014 elején új iránymutatást lehessen közzétenni.

  Az új iránymutatás

   Most először nyílik lehetőség arra, hogy az utasok a személyes használatú elektronikus eszközöket „repülés” üzemmódban az utazás teljes időtartama alatt, a beszállástól a kiszállás pillanatáig („gate to gate”) használják.

  Eddig guruláskor, felszálláskor és landoláskor minden személyes használatú elektronikus eszközt teljesen ki kellett kapcsolni.

  A következő lépés – Bluetooth, wi-fi, mobiltelefonok

  Jelenleg a légitársaságok általában nem engedélyezik a mobilhálózati vagy wi-fi kapcsolatot a repülőgép ajtajainak bezáródásától kezdve az utashídig való megérkezésig, illetve az ajtók kinyitásáig.

  Mit is jelent mindez a következő repülőutam szempontjából?

  Most az egyes légitársaságokon van a sor, hogy naprakésszé tegyék működési szabályaikat. Várhatóan többen is így tesznek majd a következő hetekben. Mindenesetre utasként mindig be kell tartania a repülőgép személyzete által közölt biztonsági előírásokat. Elektronikus eszközeit tehát csak abban az esetben használhatja, ha erre a személyzet engedélyt adott. A személyzet továbbra is a figyelmét fogja kérni a biztonsági berendezések ismertetésekor, és megkérheti arra, hogy a felszállás és a leszállás alatt helyezze biztonságba a súlyosabb tárgyakat.

  Mikor használhatom okostelefonomat, táblagépemet, e-könyolvasómat vagy zenelejátszómat?

   

  Repülés üzemmód bekapcsolva

  Repülés üzemmód kikapcsolva

  A földön (guruláskor)

  IGEN, de figyeljen oda a biztonsági berendezések ismertetésére és felszállás előtt helyezze biztonságba a súlyosabb tárgyakat.

  NEM

  Felszálláskor

  IGEN

  NEM

  Utazómagasságban

  IGEN

  IGEN, de csak a kifejezetten erre a célra szolgáló rendszerrel ellátott légi járművön és ha a személyzet megengedi

  Leszálláskor

  IGEN

  NEM

  Forrás: europa.eu