Mit válasszunk 2012-ben a cafeteria keretből, mi változott, mi maradt?


 • Top Céginfó
  jan 03, 2012

  béren kívüli juttatások2012-ben is lesznek béren kívüli juttatások, de nem lesz annyira kedvezményes az adózásuk.

  Kikerült a kedvezményes adózású juttatások köréből az étkezési utalvány – 2012-től 51 százalék lesz az adótartalma, az Erzsébet-utalvány havi ötezer forintra csökkent.

   

  Az üzemi étkeztetés szintén béren kívüli juttatásként adható 12 500 forintig, melyet a munkáltató telephelyén működő munkahelyi, üzemi konyha szolgáltathatja szintén 31 százalékos adózás mellett.

  2011 nyarán bevezetett Széchenyi Pihenőkártya felhasználási köre bővült és 450 ezer forintig adható kedvezményesen. 2012. január 1-jétől a kedvezményes adózás mellett további 10 % EHO-t is kell fizetni, méghozzá a juttatás értékének 1,19-szeresére vetítve. Így jön ki az összesen 30,94% adóteher ennél a juttatásnál.
  A kártyán belül alszámlákat alakítottak ki.

  Béren kívüli juttatásnak minősül az adóévben Széchenyi Pihenő Kártya
  • szálláshely alszámlájára utalt, szálláshely-szolgáltatásra felhasználható legfeljebb 225 ezer forint;
  • vendéglátás alszámlájára utalt, melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) étkezési szolgáltatásra felhasználható legfeljebb 150 ezer forint;
  • szabadidő alszámlájára utalt, a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatásra felhasználható legfeljebb 75 ezer forint támogatás.
  A megadott éves keretösszegeket több juttató esetében együttvéve kell meghatározni.

  Az internetutalvány adómentessége megszűnt, az továbbra is adható, de 51 százalék adóval.
   

  Juttatás

  Értékhatár (ezer forint)

  Adótartalom (százalék)

  Megjegyzés

  Erzsébet-utalvány  5000*  30,94 papír és kártya is lehet
   Széchenyi Pihenőkártya  450000**  31  
   Üzemi étkeztetés  12500*  31  
   Étkezési utalvány  nincs  51  szabadon adható
   Iskolakezdési támogatás  27900**  31  nem változott
   Iskolarendszerű képzés  232500**  31  nem változott
   Pénztári befizetés  nincs  31  nem változott
   Sportutalvány  50000**  0  adómentes
   Helyi utazási bérlet  bérlet ára  31  nem változott
   Internet utalvány  előfizetés ára  51  

   *havi
  **éves

  Béren kívüli juttatások, melyek 2012-ben nem változtak tehát:
  Szabályozása nem változott, így az iskolakezdési támogatás, a pénztári befizetések, az iskolarendszerű képzés díjának átvállalása, a helyi utazási bérlet juttatása, kis összegű ajándék nyújtása.
   

  Nincs változás, így 2012-ben is béren kívüli juttatásnak kell tekintendő:
  • Üdülési szolgáltatás saját üdülőben
  • Iskolakezdési támogatás
  • Iskolarendszerű képzés
  • Helyi bérlet juttatása
  • Szövetkezeti tagnak adott juttatás
  • Önkéntes nyugdíj- és egészség/önsegélyező pénztári hozzájárulás
  • Foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményi foglalkoztatói hozzájárulás.

  Széchenyi Pihenőkártya
  Szép kártya évi 450 ezer forintig adható. 2012-től egyetlen kártya váltja fel a korábbi üdülési csekket, valamint a meleg étkezési utalványokat. Így éttermi, szállodai szolgáltatás, állatkerti és fürdőbelépő is fizethető egy eszközzel. Ezt nem kell adminisztrálgatni - aki fizetett már a korábbi üdülési csekkel éttermi számlát, az tudja, hogy mennyire körülményes.
  Azoknak a munkáltatóknak, amelyek a 2012-re cafeteria rendszerükbe beépítették a SZÉP Kártyát, először szerződniük kell a SZÉP Kártya kibocsátójával, a szerződés megkötése után elektronikusan rendelhetik meg a kártyát munkavállalóik számára.
  A Szép kártya olyan, mintha bankkártyával fizetnénk.

  Erzsébet-utalvány
  Az Erzsébet-utalvány a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által papír alapon vagy elektronikus formában kibocsátott, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány.
  A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kizárólagos jogosultságot kapott az új, Erzsébet-program keretén belül kibocsájtott, étkezési célra felhasználható Erzsébet-utalvány forgalmazására.

  Az Erzsébet-utalványt a bérjellegű juttatásokénál több mint 30 százalékkal kedvezőbb feltételekkel lehet biztosítani a munkavállaló részére.

  Az Erzsébet-utalvány kibocsájtásával a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány átláthatóvá teszi az étkezési utalványok forgalmazását, létrehozza a szociális- és gyermekétkeztetés új és kibővített rendszerét.

  Az utalvány annak ajánlható, aki eleve nem tud jelentősebb összegű béren kívüli juttatást nyújtani a munkavállalójának.
  Papír alapú utalványt olyan boltok is elfogadnak, amelyek nem rendelkeznek terminállal. Első körben a nagy láncokat kapcsolják a rendszerbe.

  A béren kívüli juttatások után az adó a kifizetőt terheli. Béren kívüli juttatások esetében jövedelemnek minősül a juttatás értéke, ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott termék, szolgáltatás esetén annak szokásos piaci értéke, illetőleg abból az a rész, amelyet a magánszemély nem köteles megfizetni. A kifizetőt terhelő adó alapja az előzőek szerinti jövedelem 1,19-szerese.

  Lényeges változást jelent, hogy a kifizető a béren kívüli juttatás (Szja tv. 71. §) adóalapként meghatározott összege után 10 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet.

  Lényeges változást jelent, hogy a kifizető a béren kívüli juttatás (Szja tv. 71. §) adóalapként meghatározott összege után 10 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet.

  Azon béren kívüli juttatások esetében, amelyek az Szja tv. 71.§-ában meghatározott feltételeknek megfelelnek, de az ott meghatározott értékhatárt meghaladják, az értékhatárt meghaladó rész egyes meghatározott juttatásnak minősül.

  Sportutalvány
  A munkáltatónak lehetősége van adómentesen adni sporteseményekre belépőt, bérletet biztosítani, akár külföldi sporteseményekre is. A kormány azt várta ettől a módosítástól, hogy a juttatásnak köszönhetően emelkedni fog a hazai sporteseménynek látogatottsága.

   

  2012-01-03