Mit tehetünk, ha nem nyújtottuk be határidőre a személyi jövedelemadó bevallásunkat?


 • Top Céginfó
  jún 18, 2013

  2013. május 21-ig kellett a személyijövedelemadó-bevallást benyújtani a 2012-es adóévre vonatkozóan. Ha valamilyen ok miatt elmaradt, önhibánkon kívül nem tudtuk határidőre adóbevallását benyújtani (pl. kórházi ápolás), az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül a 1253 számú nyomtatványon pótolhattuk a mulasztást.

  Mit tehetünk, ha nem nyújtottuk be határidőre a személyi jövedelemadó bevallásunkat?A késedelem, igazolási kérelemmel menthető ki, melyet a bevallással egyidejűleg kell benyújtani.

  Amennyiben nem indokoljuk a késedelmet és elmarad a személyi jövedelemadó bevallás, akkor a NAV 200 000 Ft-ig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki. Kivételt képez ez alól, ha 2013. május 21-ig a késedelmes benyújtásra vonatkozó bejelentést megtörtént az adóhatóságnál. Mulasztási bírság ebben az esetben 2013. november 20-ig nem szabható ki.

  A bevallási határidőt követően beküldött bevallások esetében már nincs lehetőség:
  -         a 1253 számú nyomtatványon jelölni a 150 000 Ft-ot meg nem haladó személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettségre vonatkozó, legfeljebb 6 havi pótlékmentes részletfizetési nyilatkozatot, illetve
  -         rendelkező nyilatkozatot tenni a személyi jövedelemadó 1+1%-ról civil és/vagy egyházi kedvezményezettek részére.

  A bevallási kötelezettség elektronikus úton egyszerűen, gyorsan teljesíthető. Az elektronikus ügyintézés a Kormányzati Portálon () elérhető Ügyfélkapun keresztül történik. Az ügyintézéshez regisztráció szükséges, mely bármely járási hivatalban, valamint a NAV központi ügyfélszolgálatain személyesen elvégezhető.