Mit ellenőriznek 2014 nyarán a revizorok?


 • Top Céginfó
  máj 27, 2014

  Ismét itt a fesztiválok, kitelepülések és kültéri rendezvények szezonja. Több hatóság is ellenőrzi a vállalkozásokat. Az ellenőrzés sorozat ideje alatt az revizorok és pénzügyőrök a számla-, és nyugtaadást, a forgalmazott árucikkek eredetét, a jövedéki termékek forgalmazását, továbbá az alkalmazottak bejelentését vizsgálják kiemelten.

  Mit ellenőriznek 2014 nyarán a revizorok?

  A nagyrendezvényeken a kereskedők, az árusok és a vendéglátók egész sora kínálja termékeit és szolgáltatásait. Az ilyen kitelepüléseken is kötelező a számla-, illetve nyugtaadás.

  A kitelepüléseken elegendő a kézi nyugta kiállítása, a vásárló kérésére pedig a számla kibocsátása.
  A mozgóboltként üzemelő vállalkozások — kivéve a 2013. március 19-én érvényben lévő felmentéssel rendelkezők — nem mentesülnek a pénztárgép használata alól.

  Mit ellenőriznek 2014 nyarán a revizorok?

  Célszerű az árusítás helyszínén tartani a forgalmazott termékek beszerzési számláit — akár másolatban —, mivel több hatóság is kérheti azokat.

  Ha a vállalkozás a rendezvény idején alkalmi munkavállalót foglalkoztat, akkor figyelnie kell az egyszerűsített foglalkoztatás szabályaira.
  Tehát az alkalmazottat a foglalkoztatás napja előtt, de legkésőbb a foglalkoztatás napján a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelenteni.

  Amennyiben ezt nem teljesíti a munkáltató, akár egymillió forint mulasztási bírságra is számíthat.

   

   A próbavásárlásokat, operatív helyszíni ellenőrzéseket legalább két adóellenőr végzi, akik személyazonosságukat kötelesek névre szóló, arcképes, hologrammal ellátott szolgálati igazolvánnyal igazolni, ellenőrzési jogosultságukat pedig a nevükre kiállított megbízólevéllel alátámasztani.

      Ha az ellenőrök mulasztást állapítanak meg, annak tényéről és szankciójáról a NAV határozatot hoz, amelynek jogerőre emelkedése után 15 napon belül esedékes a bírság megfizetése.

  Tehát a revizor az adózótól a helyszínen alapvetően nem kérhet, és nem vehet át pénzt, csak speciális esetben.