Milyen vállalkozások számíthatnak adóellenőrzésre tavasszal?


 • Top Céginfó
  ápr 19, 2014

  A NAV tavaszi ellenőrzéssorozata május 2-ig tart, melynek során az adóellenőrök a tavaszi rendezvényekhez, húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan fokozott ellenőrzéseket tartanak. Kiemelt figyelmet fordítanak a vendéglátó szolgáltatókra, vegytisztítókra, autógumi kereskedések és szervizekre, a taxisokra. De ellenőrzésre számíthatnak a szépészeti szolgáltatásokat nyújtók, az interneten kereskedők valamint a virágkereskedők is.

  Milyen vállalkozások számíthatnak adóellenőrzésre tavasszal?Két hete kezdődött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaszi ellenőrzéssorozata, melynek során az adóellenőrök és a pénzügyőrök a kijelölt szolgáltatások körében, valamint a tavaszi rendezvényekhez, húsvéti ünnepekhez kapcsolódóan fokozott ellenőrzéseket tartanak a Dél-alföldi régióban is.

  A tavaszi ellenőrzéssorozat május 2-ig tart.

  Az adórevizorok és pénzügyőrök kiemelt figyelmet fordítanak a vendéglátó szolgáltatók, ruhatisztítási és vasalási szolgáltatásokat nyújtók, gumikereskedések és az ehhez kapcsolódó szervizhálózatok, továbbá személyszállítási tevékenységet folytatók vizsgálatára, de különösen érdemes odafigyelni a dísznövény- és virágkereskedőknek, szépészeti szolgáltatásokat nyújtóknak és az interneten kereskedőknek is.

  Az ellenőrök megjelenésére számítani lehet majd a piacokon, vásárcsarnokokban is, ahol – különösen a húsvét előtti időszakban – elsődlegesen a húsáru, sonka, tojás és egyéb szezonális termékek tekintetében végeznek ellenőrzéseket.
   

  Milyen vállalkozások számíthatnak adóellenőrzésre tavasszal?

  A nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése mellett az alkalmazottak foglalkoztatásának szabályszerűségét, valamint a forgalmazott árucikkek eredetét is vizsgálják a revizorok.

  Az ellenőrzések alkalmával vizsgálják az online pénztárgépek bevezetésével kapcsolatos kötelezettségek teljesítését is, illetve szükség esetén segítik, tájékoztatják az adózókat az önkéntes jogkövetés elősegítése érdekében.

  A rendszeres és akció jellegű ellenőrzések fő célja továbbra is a közteherviselés szélesítése, az önkéntes jogkövetés elősegítése, a prevenció, a fekete-, illetve szürkegazdaság csökkentése, a tisztességes adózók védelme, a szándékos adóelkerülés feltárása és büntetése.