Mikor szűnik meg a kata adóalanyiság?


 • Top Céginfó
  szep 25, 2013

  Közeleg a harmadik negyedév vége (2013. szeptember 30). A katás vállalkozásoknak érdemes ellenőrizni folyószámlájukat és ha tartozásuk van, azt soron kívül rendezni. Ugyanis ha a kisadózó vállalkozás NAV-nál nyilvántartott, végrehajtható adótartozása a naptári negyedév utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot, elveszíti a kata adóalanyiságot.

  Mikor szűnik meg a kata adóalanyiság?A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak nincs mérlegelési lehetősége,
  ha a katás vállalkozás szeptember 30-án 100 ezer forintot meghaladó végrehajtható
  adótartozással rendelkezik, az a választott adóalanyiságának megszűnését eredményezi.

  Nagyon fontos a bejelentési és adófizetési kötelezettségek pontos teljesítése, azaz a bejelentett kisadózók után a bejelentés hatálya alatt megkezdett minden naptári hónapra a tételes adó egészét kell a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig megfizetni.

  NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla
   
  NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla 10032000-01076349 adónemkód: 288

  Abban az esetben, ha a kisadózó vállalkozás több kisadózót jelentett be, a tételes adót minden személy után külön-külön kell megfizetni. Ez főállású kisadózó esetén - kisadózónként - 50 ezer, főállásúnak nem minősülő kisadózó esetén - kisadózónként - 25 ezer forint adó megfizetését jelenti, amellyel az összes közterhet teljesítik.

  Ha a katás vállalkozásnak 100 ezer forintot meghaladó végrehajtható
  adótartozása van, az a választott kata adóalanyiságának megszűnését eredményezi. Ha a kata hatálya alá tartozó vállalkozás adóalanyisága megszűnik, akkor 24 hónapig nem választhatja ezt. Lényeges, hogy ez a tilalom 24 hónapra – és nem két adóévre – vonatkozik.

  Továbbiak a kisadózók tételes adójáról 2013-ban

  Mikor mentesül a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) megfizetése alól a vállalkozó? - mikor nem kell katát fizetni?

  A katások 15 százaléka tartozott az államkasszának 2013. második negyedévben.

   

  Kisadózók tételes adója - milyen adókat vált ki?
  A tételes adó megfizetésével a vállalkozó mentesül a vállalkozói személyi jövedelemadó és az osztalékalap utáni adó vagy átalányadó bevallása és megfizetése alól. Kiváltja a tételes adó a társasági adót, az szja-t, a járulékokat, az egészségügyi hozzájárulást, a szociális hozzájárulási adót, valamint a szakképzési hozzájárulást is.

  Ugyanakkor a tételes adó megfizetésével a vállalkozás nem mentesül a kisadózónak nem minősülő személyek foglalkoztatása után teljesítendő adókötelezettségek alól.

  A főállású kisadózók biztosítottnak számítanak, minden társadalombiztosítási és álláskeresési ellátásra jogosultságot szerezhetnek, az ellátások számításának alapja havi 81.300 forint.