Miért érdemes Ügyfélkaput nyitni?


 • Top Céginfó
  dec 16, 2013

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal számos területen használja az elektronikus ügyintézés gyors kapcsolattartási formáját, az Ügyfélkaput. Az ügyfélkapun intézhető ügyek: bevallások, adatszolgáltatások küldése; adóigazolás, jövedelemigazolás kérés; fizetési könnyítési kérelem benyújtás; adófolyószámla megtekintése stb.

  Miért érdemes Ügyfélkaput nyitni?

  Az Ügyfélkapura a NAV kijelölt ügyfélszolgálatain és a járási hivatalokban is lehet regisztrálni. Nem kell hozzá más, mint egy személyazonosító okmány (személyi igazolvány, útlevél vagy kártya formátumú jogosítvány), egy felhasználónév, és egy létező e-mail cím, ahová az első belépéshez szükséges, egyszer használatos aktiváló kód érkezik, jellemzően azonnal, de maximum 24 órán belül.

  Ügyfélkapun intézhető ügyek:

  - bevallások és adatszolgáltatások küldése,

  - adóigazolás, jövedelemigazolás vagy illetőségigazolás kérése,

  - rendelkezés a személyi jövedelemadó 1+1%-áról,

  - fizetési könnyítési kérelem benyújtása,

  - adófolyószámla megtekintése,

  - a bejelentett és a NAV által nyilvántartott adatok megtekintése, törlése.

  A NAV által küldött Ügyfélkapus értesítésekből az ügyfelek tájékozódhatnak az elektronikusan benyújtott bevallások, adatlapok feldolgozásáról, illetve azok esetlegesen előforduló tartalmi hibáiról, az eredménytelen kézbesítés miatt visszaérkező hivatalos iratokról, a bevallás benyújtásának elmulasztásáról. Az üzenetek célja minden esetben az ügyfelek segítése, tájékoztatása.

  Napjainkban egyre nagyobb teret nyer az elektronikus kommunikáció, ezért hivatalunk igyekszik lehetővé tenni az egész napos kapcsolattartást, hogy mindenki a számára legalkalmasabb időpontban intézhesse ügyeit, akár külföldről is. Forrás: nav.gov.hu