Miből, mennyit hozhatunk, vihetünk magunkkal külföldre?


 • Top Céginfó
  jún 25, 2014

  Sok utas nincs tisztában azzal, hogy miből mennyit lehet behozni az országba az unióból vagy harmadik országból. Az unióban az áruk szabad mozgása biztosított, de egyes termékekre külön szabályok vonatkoznak. A gépkocsi tankjában lévő üzemanyag és még tíz liter behozatala vámmentes, de efölötti már vámköteles.

  Miből, mennyit hozhatunk, vihetünk magunkkal külföldre?

  A vámszabályok betartására hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), mert sok utas nincs tisztában azzal, hogy miből mennyit lehet behozni az országba az unióból vagy harmadik országból.

  Az unióban az áru szabad mozgása biztosított, egyes termékekre - így például a jövedékiekre - külön szabályok vonatkoznak.

      Egyéb árut légi úton 430, közúton pedig 300 euró értékig lehet az országba vámeljárás nélkül behozni, 15 évesnél fiatalabbak esetében az összeghatár 150 euró. Ha felmerül a gyanú, hogy az áru értéke ennél több, akkor a NAV eljárást indít, a tulajdonos pedig számlákkal bizonyíthatja a termék értékét.

      Bár Horvátország már tagja az uniónak, mégsem javasolt, hogy nyers húst vigyünk magukkal oda. Az üzemanyag-behozatal fő szabályai: a jármű tankjában lévő üzemanyag és még tíz liter behozatala vámmentes, az e fölötti részre vámot és áfát kell fizetni. Gyógyszerekből csak az utazás idejére elegendő mennyiséget szabad vinni.

  Az idén az első félévben csempészet miatt nyolcvan eljárást kezdeményeztek a repülőtéren, nyolc esetben pedig védett állat- vagy növényfaj, illetve azokból készült termékek szállítása miatt indítottak vizsgálatot - mondta Teleki József repülőtéri főigazgató.

  Ezzel kapcsolatban jelezte: ezen áruk importjához vagy exportjához a kiindulási ország és a célország hatóságainak beleegyezése is kell.
      Kitért még arra, hogy a 10 ezer eurónál több készpénz szállítását is be kell jelenteni a hatóságoknak, ennek elmulasztása esetén az összeg akár 40 százalékát is kiszabhatják bírságként. Forrás: mti