Mi is az a START-kártya, és miért van rá szükség?


 • Top Céginfó
  aug 19, 2011

  A START, START PLUSZ, vagy START EXTRA-kártyával rendelkező munkavállaló könnyebben találhat állást, ha kihasználja a START program által nyújtott előnyöket. A program lényege, hogy az állam a munkaadók számára járulékfizetési kedvezményeket biztosít

  A kártya segítséget nyújt a pályakezdőknek és a munkaerőpiacon egyéb okok miatt hátrányba került munkavállalónak.

  A START program lényege, hogy az állam a munkaadók számára járulékfizetési kedvezményeket biztosít akkor, ha START, START PLUSZ, vagy START EXTRA-kártyával rendelkező munkavállalót foglalkoztatnak.

  Kik és hogyan igényelhetnek START, START PLUSZ, vagy START EXTRA kártyát?
  A START-kártya egyik fő célja, hogy megkönnyítse a pályakezdő - középiskolát vagy egyetemet/főiskolát végzett - fiatalok számára az elhelyezkedést és szakmai gyakorlat szerzését. START-kártya kiváltásának életkori feltétele, középiskolát végzetteknek 25 év, diplomások esetében, aki még nem múlt el 30 év éves és első munkahelyet keres. Tanulmányi évek alatt vállalt diákmunka a kártyára való jogosultságot nem zárja ki.

  A START PLUSZ a tartósan álláskeresők és a gyes, gyed, gyet, valamint ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven belül munkaerőpiacra visszatérőket segíti.

  A START EXTRA kártya pedig az 50 év felettiek és az alapfokú végzettséggel rendelkezők munkába állását segíti elő.

  START, START PLUSZ, vagy START EXTRA a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál (NAV) igényelhető elektronikusan vagy személyesen.

  A kártyák kiváltásának feltétele
  Fontos tudni, hogy a kártyák kiváltásának közös, alapvető feltétele, hogy a kártya kiadását kérő álláskereső az igénylés időpontjában még nem állhat munkaviszonyban. Az igényléshez használt ’T34START adatlapot a munkába állást megelőzően kell benyújtania a NAV részére. A kártyát első munkába álláskor le kell adni a munkaadónak, mert ő ez alapján veheti igénybe a járulékfizetési kedvezményt. A munkaadó köteles megőrizni kártyát a kedvezménnyel érintett foglalkoztatás időtartama alatt. Ha a munkavállaló több foglalkoztatási jogviszonyban áll, a kedvezmény érvényesítésére az a foglalkoztató jogosult, akinek a kártyát leadta.

  START PLUSZ és START EXTRA kártyák érvényessége
  A kártyák az igényléstől számított két évig érvényesek, de vannak kivételek. A felsőfokú végzettségű pályakezdő fiatalok START-kártyája mindössze egy évig érvényes, míg a START PLUSZ és START EXTRA kártyák érvényességi ideje legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár elérésének időpontjáig tarthat.
  A kártyák közül a START-kártya csak egy alakalommal váltható ki, a START PLUSZ és a START EXTRA azonban többször is igényelhető, amennyiben a jogosultsági feltételek teljesülnek.

  Cserekártya
  Cserekártya elvesztése, megrongálódása esetén 2.200 Ft igazgatási szolgáltatási díj befizetése mellett, névváltozás esetén díjmentesen igényelhető.
  A START PLUSZ és a START EXTRA kártya a hatályos törvényi rendelkezések alapján 2011. december 31-ig igényelhető, így a munkaadót legfeljebb 2013. december 31-ig illeti meg a járulékkedvezmény.

  A START-kártyákról, az igénylés részletes szabályairól, feltételeiről további információk találhatók a www.nav.gov.hu oldalon, valamint általános tájékoztatás kérhető személyesen az adóigazgatóságok ügyfélszolgálatain és az adóhatóság telefonos tájékoztatási vonalán (40/42-42-42).