Mennyi vámot és áfát kell fizetni külföldről érkező csomag után?


 • Top Céginfó
  feb 25, 2014

  Az EU-ból csomagban érkező ajándék értéktől függetlenül vám- és adómentes, de az EU-n kívülről jövő után - értékhatártól függően - kell fizetni.
  Az EU-n kívülről érkező csomag vámja és adója attól függ, hogy a feladó magánszemély, vagy cég. Angol internetes kereskedőtől megrendelt, de Kínából érkező csomag tartalma unión kívülinek számít.

  Mennyi vámot és áfát kell fizetni külföldről érkező csomag után?

  Aki magyarországi áruházból rendel karácsonyi ajándékot az interneten, december 20-áig tegye meg, hogy az áru időben megérkezzen, míg a távol-keleti kereskedelemben a szállítási idő 30-50 nap is lehet.

      Az EU-ból csomagban érkező ajándék értéktől függetlenül vám- és adómentes, míg a közösségen kívülről jövő után - értékhatártól függően - kell fizetni.

   Fontos tudni, hogy az angol internetes kereskedőtől megrendelt, de Kínából érkező csomag tartalma unión kívülinek számít.

   Az EU-n kívülről érkező csomag vámja és adója attól függ, hogy a feladó magánszemély, vagy cég.

  Ha magánszemély a feladó:
  Ha magánszemélytől kapja a magyar magánszemély a csomagot, akkor 45 euróig nem kell utána fizetni semmit, 45,1 és 150 euró között sincs vám, viszont fizetni kell a 27 százalékos áfát.

  A következő lépcsőben, 150,1 és 700 euró között már 2,5 százalék a vám, és az áfát is meg kell fizetni utána. 700 eurónál magasabb értékű ajándéknál, már a kereskedelmi vámtarifa szerinti vámot és a 27 százalékos áfát szabja ki a vámhatóság.

   

  Magánszemély a csomag feladója - vám és áfa fizetési kötelezettség
    áfa vám
  45 euróig nem kell fizetni semmit utána -
  45,1 és 150 euró között 27 %-os áfát kell fizetni -
  150,1 és 700 euró között 27 %-os áfát kell fizetni 2,5 %-os vám
  700 eurónál magasabb 27 %-os áfát kell fizetni kereskedelmi vámtarifa szerinti vám

   

  Ha cég a csomag feladója:
  Amennyiben cég - általában csomagküldő - a feladó, akkor a küldemény a magyar magánszemélynél 22 euróig vám- és adómentes, 22,1-től 150 euróig csak a 27 százalékos áfát kell fizetni, efelett már a kereskedelmi vámtarifa szerinti vám és a 27 százalékos áfa terheli a küldeményt.

   

   

  Cég a csomag feladója - vám és áfa fizetési kötelezettség
    áfa vám
  22 euróig áfa mentes vámmentes
  22,1-től 150 euróig 27 % áfát kell fizetni -
  150 euró felett 27 % áfát kell fizetni kereskedelmi vámtarifa szerinti vám

   

  Tilos a kábítószer, a cigaretta és a hamis termék továbbítása csomagban. Jelenleg még csak kábítószer kereső kutya dolgozik a bázison, de hamarosan lesz cigarettakereső kutya is. Forrás: mti