Megszűnik a kataalanyiság, ha százezer forintnál nagyobb az adótartozás


 • Top Céginfó
  jún 24, 2014

   100 ezer forint feletti adótartozás esetén megszűnik a kataalanyiság. A katás vállalkozásoknak érdemes ellenőrizni folyószámlájukat és ha tartozás mutatkozik mielőbb rendezni azt. Ha a kata adóalanyiság megszűnik, 24 hónapig nem választható újra ezt az adózási forma.

   

  NAV Kisadózó vállalkozások tételes adóját, minden naptári hónapra a tételes adó egészét kell a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig megfizetni.

   
  NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla 10032000-01076349 adónemkód: 288

   

  Megszűnik a kataalanyiság, ha százezer forintnál nagyobb az adótartozás

  Közeleg a második negyedév vége. A katás vállalkozásoknak érdemes ellenőrizni folyószámlájukat, és a tartozást soron kívül rendezni. Ugyanis a kisadózó vállalkozás elveszíti a kataalanyiságot, ha lejárt adótartozása a negyedév utolsó napján meghaladja a százezer forintot.

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak nincs mérlegelési lehetősége, nem adózhat a kata szerint az a vállalkozás, amelynek június 30-án nettó módon számított, százezer forintnál magasabb, végrehajtható adótartozása van.

  Nagyon fontos a pontos bejelentés és adófizetés: a kisadózók után minden megkezdett naptári hónapra a tételes adó egészét kell a következő hónap 12. napjáig megfizetni. Abban az esetben, ha a kisadózó vállalkozás több kisadózót jelentett be, a tételes adót minden személy után külön-külön kell megfizetni.

  Ha a kata hatálya alá tartozó vállalkozás adóalanyisága megszűnik, 24 hónapig nem választhatja újra ezt az adózási formát. Ez a tilalom 24 hónapra és nem két adóévre vonatkozik. Forrás: nav.gov.hu

   

  Mikor mentesül a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) megfizetése alól a vállalkozó? - mikor nem kell katát fizetni?