Megkezdődött a tranzakciós illeték beszedése


 • Top Céginfó
  jan 04, 2013

      A magyar bankszektor a törvényi előírásoknak megfelelően 2013. január elsejével megkezdte a tranzakciós illeték beszedését. A tranzakciós illeték általános mértéke 2 ezrelék, a készpénzfelvételé pedig 3 ezrelék az év elejétől. Összehasonlíthatjuk a forint folyószámlák, a betéti bankkártyák és a belföldi forint pénzforgalmi műveletek kondícióit.

   

  Megkezdődött a tranzakciós illeték beszedése    A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény az idei év első napján lépett hatályba. A jogszabály szerint a tranzakciós illeték általános mértéke 2 ezrelék, a készpénzfelvételé pedig 3 ezrelék az év elejétől. A közös - például házastársi - tulajdonú számlák közti pénzmozgás után nem kell illetéket fizetni.
      
      A tranzakciós illeték átvállalásáról, illetve továbbhárításáról minden bank egyedileg döntött.
      A piac szabályai érvényesülnek, a törvényszerűségek eltérő megoldásokat eredményeztek - hangsúlyozta Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője. Ilyen általános mértékű, magas kulccsal bevezetett tranzakciós adó máshol nem jellemző, így reális kockázata van annak, hogy egyes, nagy pénzforgalmú ügyfelek tranzakcióikat külföldre viszik.

   A PSZÁF számlaválasztó programot indított el honlapján. Az interaktív internetes alkalmazás segítségével összehasonlíthatjuk a forint folyószámlák, a betéti bankkártyák és a belföldi forint pénzforgalmi műveletek kondícióit. A  PSZÁF a leggyakrabban használt szolgáltatásokat vette górcső alá.

  A PSZÁF honlapján elérhetőek még a korábban kifejlesztett hasonló fogyasztói alkalmazások, így a Betét- és megtakarításkereső program, illetve a Hitel- és lízingtermék választó program.
   

  PSZÁF Bankszámlaválasztó program itt elérhető.

   

  Kapcsolódó írásaink:

  2013-01-04