Megkezdődött a folyószámla-kivonatok és a késedelmi pótlékértesítők kiküldése


 • Top Céginfó
  júl 21, 2014

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2014. július 21-től megkezdte a 2013. évre vonatkozó folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését. Október végéig több mint másfél millióan kapnak értesítést az adóhivataltól.

  A folyószámla-kivonatok és a pótlékértesítők kiküldésével az állami adóhatóság évente október 31-ig tájékoztat a folyószámlán elkönyvelt adatokról, továbbá egyeztetési lehetőséget biztosít. A kiküldéssel értesülhetünk a késedelmes teljesítés miatti szankcionálásról, a késedelmi pótlékról is.

  Megkezdődött a folyószámla-kivonatok és a késedelmi pótlékértesítők kiküldése

  Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki legalább egy adóneme vonatkozásában több mint 1000 forinttal tartozik, vagy akinek több mint 1000 forint túlfizetése van. (Az irányadó időpont a folyószámla 2013. december 31-i állapota.)

  A kivonata mellett késedelmipótlék-értesítőt pedig az talál, akinek a tavalyi évre vonatkozóan – fizetési kötelezettségének késedelmes teljesítése miatt – késedelmi pótléka keletkezett.

  Azok, akiknek 2014. január 1. és június 10. között volt legalább egy elektronikusan benyújtott és feldolgozott bevallása vagy adatszolgáltatása (elektronikus bevallók), papíros formában nem kapnak folyószámla-kivonatot és késedelmipótlék-értesítőt sem.

  Ők az ügyfélkapun (www.magyarorszag.hu) keresztül, az eBEV szolgáltatásokon belül elérhető folyószámla-lekérdező felület segítségével, elektronikusan, folyamatosan megtekinthetik az állami adóhatóságnál vezetett folyószámlájuk állapotát, továbbá a lekérdezésig felkönyvelt adatok alapján a tárgyidőszakra vonatkozó várható késedelmi pótlékukat is.

  A 2013-as adóév vonatkozásában ténylegesen felszámított és a folyószámlán előírt késedelmipótlék-kötelezettségükről előreláthatólag 2014. július végétől tájékozódhatunk. A késedelmipótlék-levezetés lekérdezésének módjáról és pontos kezdő időpontjáról az adóhatóság külön tájékoztatást jelentet meg.

  Az ügyfélkapus regisztrációt követően az internetes felületen az elektronikus bevallókon túl bárki lekérdezheti és nyomon követheti folyószámlájának aktuális egyenlegét és várható késedelmi pótlékát is.

  A kivonat, és/vagy a pótlékértesítő átvételét követően fontos kiemelt figyelmet fordítani azok elolvasására, értelmezésére, továbbá célszerű az értesítésben közölteket a saját nyilvántartásunk adataival tételesen összevetni. Az értelmezést, a tartozás, illetve a közölt késedelmi pótlék rendezését, vagy a túlfizetéssel kapcsolatos teendőket hasznos tudnivalókkal segíti elő a kivonathoz mellékelt „Tájékoztató” levél is.
  Ha az egyeztetés során valaki eltérést tapasztal személyesen, telefonon vagy írásban  tehet észrevételt.